Výnos: 74,92 percent. Ťažiarska spoločnosť, ktorá ťaží zlato na Arabskom polostrove, sídli v Austrálii.Reuters
StoryEditor

Za rastom ceny zlata sú nákupy reálneho kovu (komentár dňa)

06.02.2017, 23:00

Ceny na trhu

Minulý týždeň cena zlata pomaly stúpala. Najprv prekonala hranicu 1200 USD a postupne pridávala dolár po doláre. Striebro bolo omnoho viac volatilné. Cena rovnako rástla, avšak prudšie, ako pri zlate. Cena sa dostala cez 17,5 USD a minulotýždňový vrchol bol niekde v okolí 17,7 USD. Ku koncu týždňa obe ceny kovov mierne korigovali.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1219,5 USD, čo bolo o 28,2 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,49 USD, čo bolo nakoniec o 37 centov viac ako predminulý týždňom.

Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 69,73, čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo o niečo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 212,12 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 92,92 USD.

Dianie na trhu

Minulý týždeň sme si písali, že zlato je v stave, kedy potrebujeme vidieť nejaký cenový pohyb na to, aby sme určili charakter cenového pohybu. Cena stúpala. A na trhu mierne klesalo contango. Čo to presne znamená? To, čo sa snažíme sledovať je, či špekulanti odhadujú alebo neodhadujú dobre cenu, vzhľadom na dostupnosť zlata pre trh.

Proti nim vždy pôsobia market makeri (veľké banky). Zlata je totižto na skladoch dosť a ak sa nedostáva do obchodných vzťahov, je to znak stresu na trhu. Ak teda cena rastie a zároveň sa zvyšuje na trhu contango, je to náznak špekulatívnych nákupov. Cenu tlačí hore futures trh. Ak cena stúpa, avšak zároveň sa trh približuje k backwardácii, je to náznak zháňania fyzického kovu na trhu.

Ak by sme mali backwardáciu, treba byť pozorný a stres na trhu je výrazný. Backwardácia by totižto na trhu s drahými kovmi nemala nastať, alebo by nemala mať dlhé trvanie. A to z toho dôvodu, že zlato i striebro ležia niekde na skladoch – je ich relatívne dosť, oproti iným komoditám.

Práve druhej možnosti sme boli svedkami minulý týždeň – cena rástla, contango sa zmenšovalo (približne z 0,52 % na 0,5 %). Cena zlata stúpala z dôvodu výraznejších nákupov na fyzickom trhu. Na trhu však nemáme stres. Len sa posilnil dopyt po reálnom kove, aj pri vyšších cenách. A samozrejme len mierne, ako je vidieť že percentuálneho rozdielu.

Na striebre sledujeme od začiatku roku o niečo napätejšiu situáciu. Tá nebola koncom minulého roka a striebro zažilo vtedy i cenový pád pod 16 USD. Na trhu je stále len mierne contango (cca. 0,15-0,2 %) a striebro vykazuje stále stav, kedy sa trh blíži k stresu.

Výhľad

Pri zlate sa ukazuje, že zatiaľ vyššie ceny tomuto žltému kovu svedčia. Nie sú za nimi výrazne špekulatívne nákupy. Zlato má teda na to, aby sme opätovne videli aj o niečo vyššie ceny. To isté môžeme predpokladať i pri striebre, aj keď nie som jeho osobným veľkým fanúšikom. Predsa len striebro je aj výrazne priemyselný kov, ktorý je omnoho náchylnejší na zmeny ekonomických podmienok. Dnes akoby vyzeralo, že sa ekonomike darí a preto sa darí i striebru. To však nemusí byť nadlho.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2020-01-26 21:23:13 - Feat.: - Title: Útok na finančníkov má aj nechcené dôsledky 02 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:27