StoryEditor

Zlato i striebro majú silné fundamenty (komentár dňa)

13.02.2017, 23:00

Ceny na trhu

Minulý týždeň sme videli podobný cenový pohyb zlata ako ten predminulý. Cena zlata pomaly stúpala. Dosiahla niekde nad 1240 USD, avšak následne klesla. Cena striebra zažila počas minulého týždňa rovnako mierny nárast niekde k úrovni 17,8 USD, potom klesala k 17,5 USD, avšak nakoniec sa v piatok opätovne vytiahla hore.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1232,9 USD, čo bolo o 13,4 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,93 USD, čo bolo nakoniec o 44 centov viac ako predminulý týždňom.

Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 68,76, čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 218,81 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 95,42 USD.

Dianie na trhu

Minulý týždeň sme si písali, že zlato je v stave, kedy má na vyššie ceny. Rovnako sme to isté konštatovali i o striebre (aj keď nie s takým nadšením). Prečo to vieme povedať? Pretože nesledujeme špekulatívne nákupy a náladu na trhu, ktorá primárne ovplyvňuje špekulantov. Sledujeme to, ako sa „darí“ market makrom.

Tí sa živia rozdielnymi cenami na spotovom a futures trhu. Dalo by sa povedať, že sú to skladníci, ktorí v prípade nižšej spotovej ceny, komoditu naskladňujú a vydávajú voči nej futures kontrakt a naopak. Daná aktivita nás informuje o tom, či títo tvorcovia trhu vedia alebo nevedia zohnať zlato.

Zároveň majme na pamäti, že zlata a striebra je na skladoch relatívne dosť. Čiže v prípade toho, že ho market makri nevedia zohnať, môžeme prehlásiť, že je na trhu stres (backwardácia) a naopak. Minulý týždeň sa cena zlata pomaly zvyšovala. Čo je zaujímavé, mierne sa znižovalo i contango na trhu; tento trend vidíme už od začiatku roku.

Je to znak toho, že cenu zlata tlačia vyššie reálne fyzické nákupy a nie špekulanti na futures trhu. A ako na tom bolo striebro? Podobne. Cena striebra rovnako rástla, avšak situácia je na rozdiel od zlata mierne iná – pri striebre sa contango ďalej neznižuje. Znamená to, že cena na futures (špekulatívny dopyt) relatívne dobre kopíruje spot (reálny dopyt).

Výhľad

Opätovne sa dá napísať to isté, čo sme písali minulý týždeň. Vyššie ceny žltému kovu svedčia. Nie sú za nimi výrazne špekulatívne nákupy. Zlato má teda na to, aby sme opätovne videli aj o niečo vyššie ceny. To isté môžeme predpokladať i pri striebre. Bolo by zaujímavé vidieť, čo sa by sa zároveň stalo pri výraznejšom cenovom pohybe (hore, či dole). Ako by vtedy reagoval dopyt a ponuka. Lepšie by sa dalo potom hovoriť o nejakom fundamentálnom trende.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2020-01-26 21:23:13 - Feat.: - Title: Útok na finančníkov má aj nechcené dôsledky 02 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:21