StoryEditor

Rozprávka, čo sa nekonala

10.11.2004, 23:00

Slovenský finančný trh občas pripomína rozprávku. A niekedy priam absurdnú. V posledných dňoch sme sa všetci ocitli dokonca v niekoľkých príbehoch naraz.
Osoby a obsadenie. Poisťovne, ktoré majú licenciu na povinné zmluvné poistenie áut, by sa dali prirovnať k dráčikom. Na ne dáva pozor Úrad pre finančný trh, teda rytier na bielom koni. Pre klienta ostala postavička hlúpeho Jana, ktorý nevie, akého draka si vybrať na odvedenie povinného desiatku.
A nevie to z jedného dôvodu. Okrem dvoch poisťovní žiadna nezverejnila podmienky na budúci rok, pritom pre väčšinu klientov sa čas kráti. Jeden z drakov -- ČSOB Poisťovňa -- sa totiž vzoprel a dal výrazne lepšie podmienky ako ostatní. Ostatní sa proti nemu spojili a zavolali statočného rytiera, aby ich rozsúdil. Ten však uprednostnil šalamúnske riešenie. Ceny sú síce pod úrovňou nákladov, ale ako dočasné akciové ceny sú v poriadku. Ako keď múdra žena príde aj na koni, aj peši, vyzlečená a zároveň oblečená, s darom i bez neho. Jediná škoda, že pred rozhodnutím úradu nikomu neprišlo na um, že sú to len akciové ceny. Pritom keď supermarkety inzerujú zlacnené jablká, tak výslovne uvádzajú, že ponuka platí len do vypredania zásob, prípadne v určitých dňoch. Táto magická vetička však nikde nezaznela. Namiesto toho slová "rozhodnite sa do 18. novembra" sa dajú chápať rôzne. Takisto ani z úst predstaviteľov poisťovne nebolo predtým počuť nič o tom, že ide o jednorazovú akciu.
Ako by povedal klasik, po povznesení mysle prišli rozpaky. Keď spoločnosť splní svoj plán a zvýši počet klientov trojnásobne, upraví ceny viac na úroveň trhu. Tí, ktorí to stihnú, budú platiť v tomto roku nižšie poistné. Ostatní sa budú musieť uspokojiť s tým, čo im dajú plus mínus aj iní. Teraz vyznievajú ironicky slová riaditeľa ČSOB Poisťovne, keď obhajoval postup firmy. Pýtal sa, že načo bola liberalizácia, keď majú byť ceny rovnaké. A pritom to vyzerá, že také ostanú pre drvivú väčšinu vodičov a o týždeň sa k nim vráti samotná ČSOB Poisťovňa.
Zázrak v krajine rozprávok sa teda nekonal. Hlúpy Jano má ešte týždeň na to, aby sa rozhodol. I keď čas sa mu kráti a ešte nepozná konkrétne ceny všetkých. Môže len dúfať, že o rok sa trh viac segmentuje a výber bude bohatší. Nič iné mu totiž neostáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:57