StoryEditor

Deň D sa blíži alebo čo by mala spraviť Česká národná banka (komentár)

24.03.2017, 23:00

Presne o týždeň odo dneška máme 31. marec. Teda posledný deň prvého kvartálu. Neveľmi zaujímavá informácia. Grády začne dostávať, keď ju doplníme o ďalšiu informáciu: všetci členovia bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) sa plánujú zúčastniť pravidelného zasadania bankovej rady, ktoré sa bude konať vo štvrtok 30. marca.

A ako je známe, ČNB oficiálne garantovala, že po celý prvý kvartál bude držať kurz koruny v tzv. intervenčnom režime, teda nedovolí jej posilniť sa pod 27 korún za euro. Nič viac, nič menej. Pre druhý kvartál, ktorý sa začína budúcu sobotou, už žiadna garancia neplatí.

Iste, jednotliví členovia bankovej rady sa dali pri rôznych príležitostiach počuť, aké by bolo ideálne skončiť s intervenciami vtedy a vtedy; bez výnimky všetci tí, ktorí sa z ČNB ku kurzu vyjadrovali, uviedli ako „ideálny“ neskorší dátum niekedy okolo polovice roka či dokonca ešte neskôr.

No každý z týchto výrokov môže byť, keď príde na lámanie chleba, prezentovaný ako osobný názor niektorého z členov bankovej rady. A pravda je taká, že každý z centrálnych bankárov, ktorí sa vyjadrovali k načasovaniu konca intervencií, veľmi dobre vedia, že slová sa hovoria, ale činy sa rozhodujú za dverami zavretými za zasadaním celej bankovej rady.

Každý z nich vravel, čo vravel, hlavne preto, aby odradil špekulantov od mohutného špekulovania na posilnenie sa koruny. Pretože čím viac dnes špekulanti špekulujú, tým viac peňazí to stojí ČNB. Každý odradený špekulant sa počíta, pretože s každým odpadnutým špekulantom sa celá intervenčná zábava o niečo zlacňuje. A najlepší spôsob, ako špekulantov odradiť, je presvedčiť ich, že špekulácie nemajú zmysel - čiže že intervencie budú trvať ešte dlho, alternatívne, že po ich skončení sa môže koruna dokonca (!) i oslabiť, nie posilniť.

Až na to, že je to samozrejme nezmysel. Ak by existoval jediný dôvod na to, aby sa koruna po skončení intervencií skutočne oslabila, ako sa nám tiež pokúšal nahovoriť jeden z centrálnych bankárov s poker face, samozrejme by také sklony prejavovala už teraz.

V realite, len čo sa intervencie skončia, respektíve len čo si finančný trh všimne, že sa skončili, dôjde k nemalým turbulenciám kurzu na obe strany. Až sa následne kurz v priebehu dní stabilizuje, nastúpi dlhodobý pozvoľný posilňujúci sa trend voči euru. Mimochodom, ak by som ja bola centrálnym bankárom, koniec intervencií by som neoznamovala vopred, ale až spätne. Skrátka by som jedného dňa s intervenciami skončila a nechala kurz osudu. A až napríklad na druhý deň by som to potvrdila oficiálne.

Toto ponechanie špekulantov v neistote ohľadom detailov by totiž zafungovalo ako ďalší z prvkov, ako špekulácie proti korune trochu obmedziť a tým celú záležitosť z pohľadu ČNB „zlacniť“.

Takže suma sumárum: ešte týždeň nás zrejme čaká na devízovom trhu relatívny pokoj, potom už budeme musieť byť každý deň ako jastraby. Deň D môže potom prísť naozaj kedykoľvek.

Na globálnych trhoch dnes tiež vládne mierne napätie. Európske burzy všeobecne mierne strácajú, zdroj nervozity klasicky leží v USA. Tam sa totiž hlasuje o Trumpovom návrhu zákona o zdravotnej starostlivosti. Ak zákon neprejde, finančné trhy na to zareagujú veľmi negatívne, pretože si to vyložia ako dôkaz, že pozícia Donalda Trumpa v Kongrese nie je dostatočne silná, a že teda jeho sľuby, na ktorých bol postavený rast akcií i dolára v posledných mesiacoch, budú mať tŕnistú cestu k splneniu. Pritom už teraz majú globálne akciové trhy za sebou najslabší týždeň od novembra.

Euro voči doláru je dnes tiež opatrné. I na devízovom trhu sa čaká, ako dopadne hlasovanie v americkom Kongrese. Kurz teda od rána viac menej stagnuje v tenučkom pásme 1,079 - 1,081 USD/EUR. Mnoho sa toho zrejme nezmení ani budúci týždeň, dolár si bude ďalej hľadať v najbližších dňoch trend.

01 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 02 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 03 - Modified: 2023-12-11 23:02:29 - Feat.: - Title: Bratislavčania potrebujú na kúpu bytu sumu hodnú metropoly Česka. Nájsť bývanie je v Prahe ľahšie 04 - Modified: 2023-09-18 14:59:38 - Feat.: - Title: Česká inflácia budúci rok klesne na dve percentá, guvernér národnej banky odmietol skoré znižovanie sadzieb 05 - Modified: 2023-08-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Česi rozbehli rizikový biznis, na Slovensku sa deje nadivoko. Penzisti si užívajú peniaze na úkor dedičstva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:36