BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin nám stresuje (komentár)

25.03.2017, 23:00

Medzi vývojármi a celkovo v komunite sa už dlhodobo diskutuje o tom, čo ďalej s Bitcoinom. Pretože jeho používanie narastá a s ním aj počet transakcií. A keďže ťažiari, ktorí sa starajú o potvrdzovanie transakcií a vytváranie nových Bitcoinov, už postupne nemajú kam transakcie „zabaliť“. Balík transakcií, presnejšie blok, sa vytvára každých desať minút a veľkosť tohto balíka je obmedzená na 1MB.

V súčasnosti tak stojí Bitcoin pred existenčným rázcestím. Limit sa musí zvýšiť. Otázka je, o koľko a ako často. A tu vznikla dlhodobá diskusia. Výsledkom ktorej sú dva potenciálne scenáre. Jedným z nich je Segregated Witness a Lightening Network, ktoré by zvýšili kapacitu bloku bez výraznejších zásahov do štruktúry Bitcoinu. A celé by sa to uskutočnilo pomocou tzv. soft forku. To znamená, že úprava bude aj spätne kompatibilná a aj staršie neaktualizované verzie softwaru budú vedieť s Bitcoinom komunikovať.

Druhé spomínané riešenie nesie meno Bitcoin Unlimited, kde by sa zrušil limit na veľkosť bloku, teda neexistovalo by žiadne explicitné obmedzenie. Problémom je, že by sa to muselo implementovať pomocou tzv. hard forku. Tento spôsob v princípe znamená, že sa Bitcoin rozdvojí a vy, vo väčšine prípadov sa dostanete k obom verziám Bitcoinu. A potom už bude len záležať na trhu, ktorý „Bitcoin“ sa presadí. Keďže v prípade soft forku hlasujú ťažiari a musia dosiahnuť 95-percentnú zhodu, avšak v prípade hard forku je problémom práve väčšinová zhoda. Hard fork nemá určenú presnú zhodu a stačí aby bola nad 50 percent. A tak sa môže stať, že menšina ťažiarov „nový Bitcoin“ neuzná. Neostáva len čakať a sledovať, ako sa bude hlasovanie naďalej vyvíjať. Zatiaľ dominuje Bitcoin Unlimited.

Situácia je nervózna, cena Bitcoinu klesla a naopak ľudia začali odchádzať do ostatných virtuálnych mien. Presnejšie jeho trhová kapitalizácia medzi kryptomenami sa dostala na historické minimum 70 percent a jeho cena sa aktuálne pohybuje okolo 850 eur, pričom pred pár týždňami bol na úrovni nad 1200 eur. Naopak do popredia sa dostali ostatné top kryptomeny, ako Ethereum, Monero či Dash. Nemôžeme vyslovene povedať, že dôvera v Bitcoin výrazne klesá, avšak mierne sa zhoršila. Investori radšej držia ostatné meny a čakajú ako bude napredovať hlasovanie ťažiarov.

Mierne prekvapenie zažili používatelia čínskych bitcoinových búrz. Burzy za plnej prevádzky a s vylepšenou reguláciou od vlády budú požadovať od používateľov, aby vysvetlili prečo si kupujú Bitcoin a odkiaľ pochádzajú prostriedky na jeho kúpu. Na jednej strane je to podobná regulácia ako už funguje v Japonsku alebo Južnej Kórei. Na strane druhej zachádza viac do hĺbky. Používatelia budú musieť vysvetliť celú históriu pôvodu finančných prostriedkov a ich transferov, ktoré zasielate na burzu. V princípe sa už obchodovanie na burzách ako OKCoin, Huobi či BTCC asi nevráti na pôvodné úrovne. A naďalej budú mať silné slovo decentralizované burzy ako LocalBitcoins.

A práve spoločnosť BTCC, ktorá stojí za najstaršou Bitcoinovou burzou v Číne vymyslela novú peňaženku s názvom Mobi. Aplikácia umožňuje okamžitú zámenu Bitcoinov do 150 svetových mien kdekoľvek na svete. V princípe je cieľom spoločnosti konkurovať spoločnosti AliPay. Aplikácia je spárovaná na základe mobilného čísla a celá funguje na privátnej verzii Blockchainu. Tiež je kompatibilná aj s Visa kartami, a tak umožňuje aj platenie v bežných obchodoch na termináloch.

Čerešničkou na torte je správa z USA, kde sa Úrad finančného regulátora v štáte Illinois zapojil do zoskupenia bánk R3. Ich cieľom je spolu s rovnomenným start-upom použiť technológiu Blockchain v rámci finančného systému. Aby tak zrýchlil a znížil náklady v rámci platieb. Paradoxné je, že práve úrady, ktoré vymýšľajú všemožné nariadenia proti kryptomenám, sa zapoja do asi najznámejšieho projektu okolo Blockchainu.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:14