StoryEditor

Zlato má na vyššie ceny (komentár dňa)

04.04.2017, 00:00
Minulý týždeň najprv zlato výrazne stúpalo.

Potom však bolo v mierne klesajúcom trende. Z 1260 USD sme sa dostali až niekde k hranici 1242 USD. Cena striebra naopak mierne rástla. Z úrovne 17,9 USD sa viackrát pokúšala prekonať hranicu 18,2 USD. Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1249,2 USD, čo bolo o 6,3 USD viac ako predminulý týždeň.

Cena striebra bola na úrovni 18,22 USD, čo bolo o 49 centov viac ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto stúpol na úroveň 1 ku 68,56 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo výrazne viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 197,23 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 83,77 a mierne klesol.

Dianie na trhu

Minulý týždeň sme si písali, že „Bude závisieť od toho, čo sa na trhu bude diať v nasledujúcich týždňoch. Bol znížený dopyt pri vyššej cene len zaváhaním? Alebo sa mení trend, či bude trh stagnovať? Z minulotýždňového vývoja sa to nedá povedať.

Cena zlata klesala. Ceny striebra stúpala. Čo sa dialo? Žeby manipulátori striebra nemali taký dobrý týždeň a už už sme od vytúžených vyšších cien sivého kovu? Rokefelerovci nemali náladu a chceli lacno nakúpiť zlato? Alebo žeby Čína a Rusko hrali prefíkanú hru voči západu a jeho dominancii doláru, euru, jenu? Tieto a podobné konšpirácie dnes vládnu svetom. Na viagold.sk sledujeme iné.

Zaujima nás čo robia market makri. Zlato i striebro sú totižto na rozdiel od iných komodít niečím unikátne. Ležia na skladoch. Ak by skutočne niekto zháňal zlato alebo striebro, nemusí čakať na novú ťažbu, nemusí sa obávať výpadku baní. Stačí si kov kúpiť. Ak ho však nevie zohnať, hovoríme, že na trhu je stres. Zlato vtedy nevstupuje do obchodných vzťahov. Niekto ho drží.

Situáciu sledujú veľké banky (market makri) a tie potom nechcú na spotovom trhu predať kov, ktorý majú na sklade a nakúpiť k danému obchodu futures kontrakt, ktorý im zas zabezpečí dodanie toho, čo predali napr. za tri mesiace. Kedy táto situácia nastáva?

Ak sa cena na spotovom trhu zvyšuje resp. znižuje pomalšie ako na futures trhu; spot rastie rýchlejšie ako futures alebo spot klesá pomalšie ako futures, resp. je spot nad futres trhom – vtedy je už backwardácia. A túto dynamiku aj sledujeme. Čo sa udialo minulý týždeň?

Zlato opätovne zažíva zvyšovanie stresu. Minulý týždeň sa trend na chvíľu zastavil. Preto sme zaujali vyčkávaciu pozíciu. V týždňovom vyjadrení sme však o 6 USD vyššie a zároveň sa zlato stávalo menej dostupné pre obchodné vzťahy. Od skutočného stresu však máme ešte ďaleko. Striebro je na tom opačne. Cena rástla viac a zároveň klesala obmedzenosť striebra na trhu – striebro sa pri vyššej cene stávalo dostupnejšie.

Výhľad

Zlato je skôr nastavené na rast cien. Striebru vládnu špekulatívne nákupy. Bol by som s ním preto omnoho viac opatrný.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2020-01-26 21:23:13 - Feat.: - Title: Útok na finančníkov má aj nechcené dôsledky 02 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:21