BitcoinReuters
StoryEditor

Nie Bitcoin, ale Blockchain ako databáza (komentár dňa)

06.04.2017, 00:00
Bitcoin je prvou kryptomenou alebo prvým krypto-systémom, ktorý začal vo svete fungovať.

Tento školák má len 8 rokov a už toho stihol toľko, ako dospelý. Ale pekne po poriadku. Pre tých, ktorí sa ešte o Bitcoine nedopočuli(verím tomu, že už o jeho rastúcej cene počul asi každý) je to virtuálna mena, ktorá funguje niekde tam hore vo vzduchu, teda na internete.

Nie je ako národné meny, ktoré majú aj svoju fyzickú podobu v bežne používaných bankovkách. Aj keď je pravdou, že existujú už aj papierové Bitcoiny alebo mince. Avšak na nich je väčšinou len identifikátor k  elektronickej peňaženke, teda opäť len internet. A práve preto je Bitcoin tak ťažko uchopiteľnou témou pre bežného človeka.

Veľmi zjednodušene ho vysvetľujem kamarátom asi takto: “Predstav si Bitcoin ako virtuálnu menu, ktorú nevieš uchopiť. Existuje niekde na internete, pričom ju neriadi žiadna centrálna banka a ani inštitúcia. A v tomto kontexte, ti treba vedieť tieto hlavné fakty o Bitcoine. Je decentralizovaný. Existuje bez tretej strany. Môžeš si ho kúpiť alebo vyťažiť, avšak pre bežného človeka to už nie je ziskové.

A je ho konečné množstvo, čiže je deflačný.“ Prirovnám ho rovnako ku bankovému systému, kde ja vlastním účet(elektronickú peňaženku) a druhá strana rovnako. Avšak v rámci Bitcoinu nepotrebujem tretiu stranu, teda banku, ktorá musí platbu sprostredkovať. Jednoducho posielam prostriedky priamo z jednej peňaženky do druhej. Takýto monológ väčšinou stačí na vysvetlenie veľmi jednoduchej podstaty Bitcoinu.

A často za ním nasledujú dve otázky. Ako si ho možno uložiť a kde kúpiť. A čo je ťažba Bitcoinu. V rámci prvej odpovede popíšem niekoľko možností úschovy a rovnako popíšem miesta kde sa dá kúpiť. A tá druhá súvisí práve s Blockchainom. Alebo aj „šedou eminenciou“ Bitcoinu. Ťažba vytvára nové Bitcoiny, až kým sa nevyťažia tie posledné.

A v rámci ťažby sa potvrdzujú práve prebehnuté transakcie medzi všetkými užívateľmi Bitcoinu. A všetky tieto transakcie sa ukladajú na Blockchain, ktorý si môžeme predstaviť ako databázu prebehnutých transakcií. Dokonca si v rámci Bitcoinu, môžete dohľadať všetky transakcie súvisiace s vašou adresou na internete.

V prípade, že existuje ďalší záujem o debatu na tému Bitcoin. Zvyčajne zdôrazňujem Blockchain ako kľúčovú technológiu, ktorá toho ešte môže veľa zmeniť a z ktorej už mnoho firiem padlo na kolená. Pretože väčšina diskutuje o Bitcoine, ako o investícii na ktorej sa dá veľmi dobre zarobiť.

Alebo dokonca ako o plnohodnotných peniazoch, ktoré by samozrejme každý používal a nahradili by tak to hnusné euro či dolár. Tuto tému nechajme radšej na teoretizovanie. Osobne sa prikláňam k tomu, že to je vysoko idealizovaný scenár, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou nenastane.

Naopak pozrime sa kde sa Blockchain už dostal, teda kde ho už začali skúmať alebo kde ho chcú použiť. Teoretické možnosti využitia Blockcainu sú veľmi široké. Presnejšie využitie v rôznych registroch(obchodný register, register účtovných závierok, kataster), manažovaní zásob v rámci firiem(zníženie administratívnych nákladov), internete vecí(v súčasnosti čelí výzvam, ako ho vytvoriť aby sa nedal hacknúť, Blockchain by to mal riešiť), zapísanie rôznych licencií, či pravosti predmetov. Ďalšou oblasťou sú platby, ktoré môžu byť realizovateľné oveľa rýchlejšie a lacnejšie. Pričom hranice štátov nehrajú rolu pri týchto platbách.

A buďme presnejší. Zoskupenie viac ako 80 bánk a finančných inštitúcií R3, ktoré pracujú na vyžití Blockchainu v platbách. Estónsko a Gruzínsko, ktoré začali s aplikáciou Blockchainu vo verejnom sektore, napríklad v rámci katastra. IBM a spoločnosť Maersk, ktorá sa zaoberá lodnou dopravou. Pričom cieľom spolupráce je znížiť administratívne náklady v rámci manažmentu dodávok.

Spoločnosť Walmart chce rovnako využívať Blockchain, aby mohla potvrdiť pravosť svojich potravín a zároveň sledovať ich tok v rámci celého procesu výroby, či dodania. Podobne aj ruský výrobca hodiniek Raketa vidí potenciál Blockchainu v zápise výrobných čísiel.

Aby sa hodinky nedali tak jednoducho falšovať. Spoločnosť Factom(má vlastnú kryptomenu) sa zamerala čisto na databázy. Presnejšie chce zapísať na Blockchain napríklad zdravotné záznamy obyvateľov, osobné údaje alebo rôzne iné záznamy, ktoré by mohli byť navzájom prepojené a ľahko dostupné.

Blockchain má veľmi široké uplatnenie či už vo verejnom alebo súkromnom sektore. A jeho hlavnými benefitmi sú rýchlosť, nízke náklady a bezpečnosť. A práve preto ho všetci chcú mať a využiť ho ako konkurenčnú výhodu voči ostatným.

Ostáva sa nám len tešiť na ďalšie roky, ako bude tento vývoj pokračovať. A nesústrediť sa len na cenu jednej kryptomeny, ale pozerať sa globálnejšie na revolučný potenciál spomínanej „šedej eminencie“.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:14