burzaReuters
StoryEditor

Vďaka FinTech firmám sa bežný človek dokáže dostať priamo na burzy v New Yorku, či Londýne (komentár dňa)

19.04.2017, 00:00
Technológie berú ľuďom prácu, no na druhej strane zlepšujú ich každodenný život. Platí to aj pre svet financií.

Tento trend tu dostal pomenovanie FinTech. Zhruba pred 15timi rokmi začal internetovým bankovníctvom, ktoré bolo v tom čase vrcholom využitia technológií vo finančnom odvetví. Až do dnes si napriek tomu niektoré banky myslia, že keď svojim klientom ponúknu možnosť spravovať účet online, môžu sa vyhlásiť za fintech firmy. To samozrejme neplatí.

FinTech síce znamená využitie IT technológii vo finančných službách, je tu však potrebné splniť aj podmienku inovatívnosti. Využitie technológii musí byť v niečom prevratné a musí užívateľom zjednodušiť kontakt so svetom peňazí a investícií. Jedným z dôsledkov môže byť, odstránenie zbytočne drahého človeka vo vzťahu klient – finančná inštitúcia. Či už ide o sprostredkovateľa, finančného poradcu, alebo makléra.

Je potrebné si uvedomiť, že každý článok medzi peniazmi a investičným portfóliom niečo stojí. Či už ide o poradcu, ktorý predáva podielové fondy, alebo o portfólia manažéra daného fondu, tí všetci zvyšujú náklady na investíciu, a tým znižujú jej výnosnosť. Stále viac ľudí je pritom schopná spravovať si svoje investície samostatne a nájsť si priamo na finančných trhoch príležitosti od tých viac rizikových, až po tie, ktoré zodpovedajú konzervatívnym podielovým fondom.

Uveďme si pre názornosť niekoľko príkladov. Dnešné platformy umožňujúce obchodovať na finančných trhoch dokážu investičný inštrument zobchodovať za trhovú reálnu cenu platnú v danej chvíli v rýchlosti milisekúnd. Spomedzi desiatok tisíc produktov dokážu pritom vyhľadať jednotlivé investičné nástroje podľa preferencii užívateľa – investora, za pár sekúnd. Nevhodné vôbec nezobrazia. To sú funkcie, ktoré sú nad rámec ľudských schopností. Šetria užívateľom čas a hlavne peniaze.

Aplikácia je schopná na základe znalostí a skúseností investora ponúknuť adekvátne finančné inštrumenty. Aktívni aj pasívni investori sa tak dostanú na trhy priamo bez potreby sprostredkovateľa spotrebúvajúceho čas a peniaze. Na základe vstupných dát a povahe daného investora je systém schopný rozoznať jeho investičné preferencie. Je to podobné ako u lekára, ktorý stanovuje diagnózu. Na základe týchto informácií investičná platforma prakticky okamžite odporučí vyhovujúce nástroje.

Človek je schopný dostať sa aj na vzdialené burzy, napríklad v New Yorku, či Londýne. Nepotrebuje k tomu žiadnu administratívu navyše. Aplikácia je schopná prehľadať celý svet a nájsť, kde a za akú cenu sa ten ktorý cenný papier dá nakúpiť. Alebo si predstavte situáciu, keď chcete naopak niečo zo svojho portfólia predať. Opäť možno nájsť trh, kde sa to dá najvýhodnejšie. Výhodou je, že svoje portfólio môžete ovládať fakticky neustále. Obchody možno robiť cez mobilný telefón alebo počítač. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že je skvelý pocit vidieť, ako peniaze kmitajú miesto leňošenia na bankovom účte.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-22 10:05:21 - Feat.: - Title: Akciový Black Friday (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:59