StoryEditor

Bitcoin má opäť nový vrchol

14.05.2017, 15:05

Bitcoin je na vrchole, opäť. To znamená, že za posledné dva týždne bola pozornosť upriamená najmä na neho. Samozrejme diali sa aj iné pozitívne či negatívne udalosti.

Cena Bitcoinu sa pohybuje okolo 1900 dolárov, pričom od začiatku roka vzrástla dvojnásobne. Všeobecne sa uvádza niekoľko dôvodom prečo Bitcoin rastie. Hovorí sa opäť o tzv. ETF, teda o Exchange Trade Fund, ktorý by mal byť obchodovaný bežne na väčších burzách.

To znamená, že väčší investori by mohli bezproblémovo investovať do Bitcoinu. Jedna žiadosť už bola odmietnutá, avšak objavili sa ďalšie iniciatívy, ktoré by mohli byť úspešné. Osobne si myslím, že nebudú, pretože musia naplniť podmienky, ktoré atiaľ splnené neboli a ktorých splnenie vyžaduje čas v súvislosti s ešte väčším použitím Bitcoinu. Nevadí, špekulovať môžeme.

Naopak hlavným dôvodom rastu ceny je používanie Bitcoinu. A to najmä v Japonsku, kde začala platiť nová legislatíva, ktorá uznala Bitcoin za menu. Nastala masová implementácia. ľudia začali Bitcoin používať a investovať do neho, keďže jen im nepripadá ako vhodná investícia.

Obchodníci ho začali masovo akceptovať. A rovnako začali vznikať nové burzy. V súčasnosti 18 spoločností žiada licenciu, aby mohli prevádzkovať burzu. Človek nikdy nevie, či nepadne nejaká z hlavných búrz (prípad Mt.Gox), avšak treba byť optimista. A tešiť sa, že cena Bitcoinu rastie a používanie naberá na obrátkach.

Pozitívne sa ku kryptomenám postavila už aj Austrália. Vláda v budúcoročnom rozpočte plánuje zdaňovať Bitcoin daňou z pridanej hodnoty (DPH) len jeden krát. Doteraz spotrebitelia platili DPH pri nákupe kryptomeny a rovnako pri nákupe tovaru za kryptomenu. Doterajšia prax tak spôsobovala odlev startupov z oblasti kryptomien z krajiny, od budúceho roka by sa to malo zmeniť.

Neziskové organizácie, bojujúce za menej regulácie, majú aspoň vo svete výraznejší vplyv. A to dokonca v oblasti kryptomien. V spojených štátoch, presnejšie v Kalifornii, miestna nezisková organizácia  Electronic Frontier Foundation (EFF) už druhý krát vybojovala lepšiu legislatívu pre kryptomeny. V Kalifornii sa mala už dvakrát zaviesť tzv. Bitlicense, čo je legislatíva na regulovanie kryptomien.

Organizácia tomu zabránila už dvakrát, v roku 2015 a 2016. Avšak politici nezaháľajú a idú do toho tretí krát, no organizácia stále nie je spokojná. Kritizuje legislatívu za príliš prísnu a rozdielnu oproti iným štátom, pričom zničí akúkoľvek tendenciu k inováciám v štáte v rámci tejto oblasti. Samozrejme regulácia v zmysle ochrany spotrebiteľa ako je tomu v Japonsku má zmysel, avšak nadmerné regulovanie či zakazovanie len zbytočne zabíja potenciálnu oblasť z ktorej môže ekonomika ťažiť.

Kryptomeny majú aj tienistú stránku, presnejšie tzv. Darknet. To sú internetové čierne trhy so všetkým nepovoleným a zakázaným, teda aj drogami. Podľa najväčšieho prieskumu Global Drug Survey vzrástlo percento používateľov kryptomien v tejto oblasti medziročne zo 4,5% na 6,7% v roku 2016. Bitcoin tak poskytuje možnosť aj na nákup drog, avšak anonymita je len čiastočná. Keďže všetky transakcie sú zaznamenané na internete.

A v súčasnosti keď väčšina používa bežné burzy na nákup Bitcoinu za doláre či sa spotrebitelia ľahko dajú odhaliť, keďže väčšina búrz vyžaduje osobné údaje. Proti tomu už fungujú aplikácie tzv. mixéry. Jedná sa o aplikácie, ktoré zmiešavajú viacero platieb z rôznych adries, aby sa spätne nedali vyhľadať. Avšak v súčasnosti sa považujú za nespoľahlivé. Oveľa viac sa  na to používajú iné kryptomeny, ako ZCash, Monero či Dash. Všetky tri veľmi populárne (najmä kvôli anonymite, avšak nie len vďaka Darknetu), ktoré skryjú identitu oveľa lepšie.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:00