Štátne dlhopisy krajín strednej a východnej Európy, podnikové dlhopisy v neinvestičnom stupni a štátne dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov stoja za zváženie podľa Karin Uličnej, riaditeľky investičného úseku spoločnosti Asset Management Slovenskej sporiteľneReuters
StoryEditor

V čase digitalizácie sú dlhopisy posledným dinosaurom pripraveným na evolúciu

17.05.2017, 11:08

Obchodovanie s dlhopismi prechádza radikálnymi zmenami. Od „butikovej“ ponuky predávanej cez telefón sa mení smerom k online obchodu a výberu zo širokej palety dlhopisov sústredených na jednom mieste. Dlhopisy tak je už možné kúpiť alebo predať kliknutím v aplikácii, podobne ako akcie, či iné štandardné inštrumenty.

Emisie amerických akcií dosiahli vlani hodnotu takmer 200 miliárd dolárov. Naproti tomu v sektore amerických podnikových dlhopisov predstavovala vlaňajšia nová ponuka sumu až 1,5 bilióna dolárov. Trh s dlhopismi je tak niekoľko násobne väčší ako trh s akciami. Napriek tomu, sú to akciové trhy, ktoré predstavujú verejne sledovanú tvár stavu financií.

Indexy, ako S&P 500, sú široko akceptovaným ukazovateľom ekonomického zdravia ekonomiky a firiem. V skutočnosti však žijú akcie, z pohľadu významu, v tieni korporátnych dlhopisov. Trh s nimi dosahuje v celosvetovom meradle až 50 biliónov dolárov. A stále rýchlo rastie. Emisia dlhopisov v USA vzrástla za posledných päť rokov zhruba o polovicu.

No aj napriek tomu, že sú dlhové cenné papiere dôležitým zdrojom firemného financovania, je trh s nimi doteraz až šokujúco zastaraný. Už len získanie základných údajov o cenách je komplikované. Zatiaľ čo s akciami sa dá obchodovať kliknutím jedného tlačidla, nákup a predaj firemných dlhopisov si často vyžaduje osobnú návštevu, či telefonát na investičné oddelenie banky či príslušného emitenta.

Touto metódou sa v USA predajú viac ako štyri z piatich dlhopisov. Procesy sú pritom veľmi pomalé, napríklad až osem percent obchodov v Európe sa nezrealizuje ani do dvoch dní po zadaní objednávky.

Dôvodom tejto neefektívnosti je čiastočne aj samotná ponuka dlhopisov. Kým firmy emitujú zvyčajne jeden či dva druhy akcií, dlhopisov vydávajú až desiatky druhov. Líšia sa podľa dĺžky, či dátumu splatnosti, alebo seniority v kapitálovej štruktúre firmy. Aj preto sa s konkrétnym dlhopisom obchoduje pomerne zriedkavo.

V minulosti banky vytvárali trh s dlhopismi tak, že držali ich inventár vo svojej súvahe, až kým sa nenašiel vhodný kupujúci. Aj existujúce elektronické platformy sa do značnej miery držia modelu, ktorý je založený na princípe "žiadosti o cenovú ponuku" zo strany predávajúceho. Takto sa doteraz obchodovalo až zhruba 95 percent transakcií s dlhopismi. Predajcovia sú stále jediní, ktorí majú právomoc prikývnuť na cenovú ponuku.

Takýto systém je však ďalej neudržateľný. Už prísnejšie kapitálové pravidlá, zavedené po finančnej kríze, sa snažili banky od držby dlhopisov odradiť. Tie tak majú v súčasnosti v evidencii len jedno percento všetkých dlhopisov, kým predtým to bolo oveľa viac. Dôležité je, aby banky zostali nepoškodené, ak sa by v budúcnosti vyskytli akékoľvek problémy. Teda aby držali v súvahe čo najmenej dlhopisov.

Novú cestu si však hľadá aj trh. Nová technológia známa ako obchodovanie "all-to-all" umožňuje investorom obchodovať s dlhopismi s hocikým a bez sprostredkovateľa. Veľkí inštitucionálni investori už majú prístup k tomuto elektronickému obchodovaniu nejaký čas. Pre masy sa však otvára až teraz. Predstavuje to koniec „kamarátskych“ telefonátov medzi bankovými tradermi a ich drobnými klientmi.

Nepoznám iný trh, ktorý by bol na digitálne zmeny zrelý viac, ako trh s dlhopismi. Obchodovať prostredníctvom telefónu, v časoch kedy sa internet dotkol takmer každej oblasti, je jasnou výzvou na zmenu.

Cez online platformu, ktorú napríklad poskytuje aj Saxo Bank, sa každá objednávka automaticky spojí priamo s optimálnou protiponukou. Vďaka digitálnej technológii sa väčšina obchodov spracováva v priebehu niekoľkých sekúnd. Klienti tak okrem väčšieho komfortu, získavajú, cez konkurenciu viacerých dealerov, obrovskú úsporu na nákladoch. Digitálne obchodovanie umožňuje získať lepšiu cenu u firemných dlhopisov v priemere o viac ako 25 bázických bodov a u štátnych dlhopisov o 5-10 bázických bodov. V niektorých prípadoch podľa našej štatistiky dosiahla úspora nákladov dokonca aj viac ako 100 bázických bodov.

Z digitalizácie môžu profitovať aj emitenti, pretože vďaka väčšiemu dopytu zo strany investorov sa zvýši prehľadnosť a predvídateľnosť trhu, vyvážia sa turbulencie, a predíde sa prípadnej panike. Je však zároveň treba povedať, že trh s korporátnymi dlhopismi nebude nikdy taký pružný, ani taký likvidný, ako burza s akciami. Môže sa však poučiť z lekcií od svojho skúsenejšieho bratranca.

Investori by si mali sami položiť otázku, či chcú aj naďalej obchodovať na základe orientačnej ceny od jedného dodávateľa, alebo chcú získať cenu generovanú desiatkami najväčších svetových poskytovateľov dlhových cenných papierov.

Autor je riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:03