StoryEditor

Nezávislí majú šancu

06.10.2004, 00:00
Koaličné rokovanie o návrhu štátneho rozpočtu prebehlo rýchlejšie, ako sa kto odvážil dúfať. Pritom nie tak dávno to vyzeralo na dlhú vojnu, v ktorej sa každá strana opevní v starostlivo vybudovaných zákopoch a z nich bude vykrikovať svoje neodvolateľné a zásadné požiadavky.

Koaličné rokovanie o návrhu štátneho rozpočtu prebehlo rýchlejšie, ako sa kto odvážil dúfať. Pritom nie tak dávno to vyzeralo na dlhú vojnu, v ktorej sa každá strana opevní v starostlivo vybudovaných zákopoch a z nich bude vykrikovať svoje neodvolateľné a zásadné požiadavky. Mohlo to trvať do stredy rána, podľa niektorých hlasov aj dlhšie, dokonca sa uvažovalo o tom, že rokovanie vlády o rozpočte sa odsunie. Nakoniec stačilo jedno popoludnie a rozpočet bol "v suchu". Aspoň na vládnej úrovni. Minister Rusko obtelefonoval riaditeľov firiem, ktoré vlastní FNM, a objavilo sa ďalších 2,5 miliardy dividend, čo umožnilo uspokojiť hlavné požiadavky KDH, ANO a SMK. Ďalšia takmer miliarda je v rozpočte "podmienečne" -- rozdelí sa, ak budú príjmy štátu lepšie, ako sa očakávalo. Šlo to tak hladko, až je podozrenie, že tento manéver bol vopred pripravený ako záchranné lano.
Politickí lídri môžu byť viac-menej spokojní a premiér Mikuláš Dzurinda sa môže začať pripravovať na rokovania s nezávislými poslancami. Bez nich nie je šanca pretlačiť rozpočet parlamentom, a oni to dobre vedia. Zjavne však nechcú svoje požiadavky preháňať, dôkazom je trvanie na stanovenej výške deficitu. Alebo inak -- nanajvýš pôjde o pomerne malé presuny v rámci rozpočtových kapitol. Takže nastane čas rokovaní o oprave škôl v konkrétnych regiónoch, výstavbe čistiarne vody niekde na Záhorí, o nákupe prostriedkov pre políciu. Pri rokovaní v NR SR sa podrobnosti nedozvieme -- budú ukryté za podporu financovania regionálneho školstva, zvýšeným dôrazom na ekológiu či ochranu občanov pred terorizmom. Prípadným kritikom už vopred možno povedať, že nejde o nič nové. Nech si len spomenú, ako sa "priklepli" peniaze na výstavbu cesty cez obec, na hornom konci ktorej stál (aká náhoda) hotel poslankyne za HZDS. Proti tomu je požiadavka na peniaze na čistiareň vody pre celý región v podstate celkom bohumilá vec. Dokonca aj s výhradou, že možno nejde len o blaho obyvateľov daného regiónu, ale aj o ich priazeň v budúcich parlamentných alebo komunálnych voľbách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:25