StoryEditor

Klub 500 k spochybňovaniu postoja podnikateľov

06.10.2004, 00:00
Klub 500, združujúci vlastníkov slovenských podnikov nad 500 zamestnancov, tu nie je preto, aby bojoval s vládou SR, ale preto, aby upozorňoval na dopady pripravovaných rozhodnutí na podnikateľskú sféru. Považujeme to za svoje právo. V niektorých masmédiách však boli spochybnené naše úmysly, pretože sme si dovolili nesúhlasne reagovať na výber privatizačnej komisie a ministra hospodárstva Pavla Ruska.

Klub 500, združujúci vlastníkov slovenských podnikov nad 500 zamestnancov, tu nie je preto, aby bojoval s vládou SR, ale preto, aby upozorňoval na dopady pripravovaných rozhodnutí na podnikateľskú sféru. Považujeme to za svoje právo. V niektorých masmédiách však boli spochybnené naše úmysly, pretože sme si dovolili nesúhlasne reagovať na výber privatizačnej komisie a ministra hospodárstva Pavla Ruska.
Trváme na tom, že určite nie je vo verejnom záujme neprimeraný rast cien elektrickej energie a jej prípadný nedostatok, ktoré potenciálne môžu ohroziť podnikateľov. Nemyslíme si, že ide o strašenie. Už teraz sme v situácii, keď v dôsledku zlého predaja energetických rozvodných závodov máme na Slovensku jedny z najvyšších poplatkov v Európe. Táto situácia vedie k neprimeraným ziskom týchto subjektov a zároveň bráni efektívnemu dovozu elektrickej energie zo zahraničia. Pýtame sa aj to, či sme nemali pravdu, keď sme kritizovali zákon 276 o regulácii v sieťových odvetviach, ktorým bol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví postavený do pozície, v akej nie je nikde vo svete?
Pýtame sa, prečo sa cudne mlčí okolo transparentnosti výberového konania? Prečo sa nik neodváži kritizovať účelový postup v tendri, kde 90 percent tvorila cena a iba 10 percent technické kritériá, čo je mimoriadne neštandardné? Pritom táto podmienka nebola zverejnená. Zaujímavé je aj to, že minister hospodárstva pred ukončením tendra komentoval jednotlivé ponuky a to, že vyhlásil druhé kolo, keď v prvom bol ČEZ najlepší. Ministerstvo hospodárstva by malo deklarovať, aké výhody prinesie ním preferovaná privatizácia v prospech podnikateľského prostredia SR.
Klub 500 protestuje proti domnienkam, že je proti Enelu, lebo ten údajne mal mať vážne výhrady k dlhodobým nevýhodným zmluvám elektrární s viacerými slovenskými výrobcami, členmi Klubu 500. Žiadny člen Klubu nemá uzatvorené dlhodobé nevýhodné zmluvy s elektrárňami.
Medzi nevýhody talianskej spoločnosti Enel patrí nedostatok vlastných zdrojov elektrickej energie a najmä fakt, že v Taliansku je v súčasnosti druhá najvyššia cena elektriny v Európe. Firma má slabé domáce zázemie a nemá skúsenosti s prevádzkou atómových elektrární, ktoré sú na území Talianska zakázané. Nik nemôže garantovať, že nedôjde k zmene nálad v Taliansku týkajúcich sa prevádzky jadrových zariadení a nebude to mať dosah aj na Slovensko. Dostavba Mochoviec s partnerom, ktorý nemá potrebné skúsenosti s jadrom, je nanajvýš riziková. Ťažko si možno predstaviť, že Enel pri nedostatku elektrickej energie v Taliansku a jej tamojších oveľa vyšších cenách neprenesie svoju cenovú politiku aj na Slovensko. O znížení cien elektriny pre podnikateľské subjekty a obyvateľstvo je zbytočné aj hovoriť.
Naproti tomu silnými stránkami ČEZ je spoločná história výstavby zdrojových kapacít, vzájomne výhodná štruktúra kapacít výrobných zdrojov, umožňujúca ich optimálne využívanie, možnosť využívania jednotlivých výrobných zariadení v závislosti od spotreby elektrickej energie v jednotlivých republikách, možnosť centrálneho riadenia z jedného miesta, zníženie potreby výrobných rezerv (ekonomicky efektívne zálohovanie a zníženie ceny podporných služieb). Tieto efekty Enel nemôže ponúknuť. Medzi ďalšie argumenty v prospech ČEZ patrí predpoklad dobudovania JEMO s využitím skúseností s výstavby Temelína a takmer nulové náklady na vzájomné prepojenie. Ďalej má ČEZ skúsenosti s reštrukturalizáciou v podobných podmienkach, prirodzený vzťah k podnikateľskému prostrediu SR, silnú konkurenčnú schopnosť voči okolitým sústavám, dostatočné finančné zázemie či predpoklad privatizácie SE, a. s., ako celku.
Komplexné využívanie potenciálu Slovenských elektrární, s optimálnym využívaním zdrojov obidvoch spoločností, zabezpečí reálnosť trvale výhodnejších cien elektriny pre podnikateľské prostredie v SR aj ČR. Podľa nášho názoru existuje reálny predpoklad zníženia cien elektrickej energie o 18 -- 20 percent. V prospech tohto tvrdenia svedčí aj fakt, že ČEZ dodáva elektrickú energiu vo výhodnejších cenových reláciách (aj po poslednom zvýšení cien v ČR) ako SE.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:12