StoryEditor

Ethereum si užilo 15 minút slávy. Prudko sa prepadlo a potom vyletelo o 3200 percent

22.06.2017, 16:33

Vo svete finančných búrz, brokerov a špekulácií ide o peniaze. Vidina rýchleho zisku je hlavným motorom špekulatívneho obchodovania, ktorého alchýmia pokročila natoľko, že dnes môžete s majetkom v rádovo tisícoch eur obchodovať virtuálne so sto, či dvestonásobkami hodnoty vkladu.

Aj retailoví klienti dnes majú takmer neobmedzené možnosti obchodovania finančných produktov, kde okrem cudzích mien ako dolár, frank, zlotý, či forint klienti obchodujú aj s akciami, fondami kopírujúcimi akciové indexy, komoditami ako zlato a ropa a aj s virtuálnymi kryptomenami ako napríklad bitcoin.

Virtuálny bitcoin si cestu do konvenčných médií už našiel. Ethereum ho našlo až dnes. Dôvodom je, že v stredu zhruba o pol jednej popoludní cena virtuálnej meny ethereum padla z úrovne 355 dolárov na 10 centov v priebehu niekoľkých sekúnd.

Neskôr sa cena zastabilizovala na 320 dolároch, čo znamená, že šikovný obchodník, alebo skôr šikovný programátor, mohol na tejto virtuálnej mene zarobiť viac ako 3200 percent za deň.

gdax.com

​Dosiahnutie éterického zisku umožňuje technológia párovania takzvaných inteligentných zmlúv predstavujúcich špecifické kritériá naplnenia obchodu. Na jednej strane je to príbeh o rozprávkovom zisku, na druhej strane príbeh o stratách mnohých obchodníkov, ktorí boli v tom momente vystavení trhu.

To že náhly pokles ceny nedokázal vysvetliť ani viceprezident elektronickej burzy GDAX Adam White, ktoré obchodovanie s ethereumom sprostredkuje, hovorí za veľa.

Súčasná popularita kryptomien ako bitcoin či ethereum na trh láka nových a nových účastníkov aj bez predošlej skúsenosti. To tlačí na prudký rast cien a zároveň zvyšuje vidinu veľkého zárobku.

Zároveň White potvrdil, že k žiadnej manipulácii trhu nedošlo a všetky kontrakty uzavreté v čase náhleho prepadu meny ethereum platia. Ten, kto si kúpil kryptomenu v čase tesne pred prudkým prepadom, bohužiaľ prišiel o všetko. Obchodovanie s kryptomenami totiž riadia počítačové programy a možnosť reverzného obchodu je časovo limitovaná. Navyše rušenie kontraktov by spochybnilo dôveryhodnosť burzy, takže je vysoko nepravdepodobné, že to skončí inak ako stratami.

V porovnaní s výhernými automatmi v herniach, kasínach a stávkových kanceláriách výhry nie sú u kryptomien vopred určené a klient, či gambler nemá istotu strát v dlhodobom horizonte. Riziko pri obchodovaní s nimi je však vnorené do ich podstaty. Rýchly zisk totiž znamená veľké riziko. Ale to všetci vieme už celé generácie.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:02