StoryEditor

Šetrenie sa stáva nutnosťou

10.12.2003, 23:00
O čo sú spokojnejší ekonómovia s vidinou ušetrených peňazí, o to viac vyjadrujú obavy tí, ktorým leží na srdci bezpečnosť obyvateľov.

Ešte si pamätáme časy, keď rozžiarené lampy v uliciach našich miest a obcí boli úplnou samozrejmosťou.
Časy sa však podstatne zmenili a všade dookola nás sa šetrí. Zhasíname žiarovky nielen v domácnostiach, aby nám nerástli poplatky za elektrinu, ale úsporné opatrenia zavádzajú aj v niektorých mestách a obciach na Slovensku. Buď obmedzujú nočné osvetlenie na určitý počet hodín v noci, alebo počet svetelných bodov. Plošné vypínanie svetiel v noci na niekoľko hodín považujú však niektorí, obzvlášť strážcovia verejného poriadku, za väčšie riziko, pokiaľ ide o bezpečnosť občanov. Prikláňajú sa skôr k alternatíve obmedziť svetelné body na miestach, kde je nočné osvetlenie z ich hľadiska ako-tak predimenzované. Väčšinou sú to námestia a k nim priľahlé ulice. K okrajovým častiam pristupujú predstavitelia miest všade zatiaľ dosť opatrne. Pre takéto úsporné opatrenie sa rozhodli nedávno aj v Krompachoch, ktoré podľa vyjadrenia primátora mesta Jakuba Zahradníka vynakladajú ročne na verejné osvetlenie 1,2 milióna korún. Od zracionalizovania počtu bodových osvetlení si sľubujú ušetriť najmenej štvrtinu výdavkov. O čo sú spokojnejší ekonómovia s vidinou ušetrených peňazí, o to viac vyjadrujú obavy tí, ktorým leží na srdci bezpečnosť obyvateľov. Po prvých skúsenostiach budú musieť zrejme všetci oveľa viac zladiť svoje ciele. Uvedomujú si, že šetrenie i bezpečnosť sú dve rovnocenné nevyhnutnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:19