Janet YellenReuters
StoryEditor

Veľké štáty avizujú zvyšovanie úrokových sadzieb. Dopad na akciové trhy môže byť zásadný

30.06.2017, 15:15
Centrálni bankári vo vyspelých krajinách začínajú v posledných dňoch otáčať svoje názory. Z politiky maximálneho uvoľňovania pomaly prechádzajú na úplne opačnú stranu - do utesňovania monetárnej politiky.

Americký Fed už od začiatku roka zvyšuje sadzby: navýšenie úrokovej miery Fed Funds prebehlo už dvakrát, dokopy o pol percenta. Naposledy Fed zvýšil sadzby v júni do pásma 1,00 – 1,25%. Podľa odhadov trhu si dá Americká centrálna banka v septembri pauzu, ale začne s predajom dlhopisov nakúpených počas viacerých kôl kvantitatívneho uvoľňovania. Aj tento krok je považovaný za utesňovanie monetárnej politiky. Navyše, komentáre Janet Yellenovej aj iných guvernérov Federal Open Market Committee (FOMC) zostávajú jastrabie, a to aj napriek samotným ekonomickým indikátorom a spomaleniu inflácie.

Kanadský guvernér sa už minulý mesiac nechal počuť, že uvažuje o zvyšovaní sadzieb, čo vyvolalo silný nákupný záujem o kanadský dolár. Túto rétoriku potvrdil aj v stredu a vo svojom prejave povedal, že Bank of Canada je pomaly pripravená zvyšovať sadzby. Potvrdil to aj viceguvernér, podľa ktorého je ropná kríza za nami a nie je dôvod držať nízke sadzby. Šance na zvyšovanie sadzieb v Kanade vzrástli po oboch prejavoch z 33 % až na takmer 70 % a kanadský dolár sa dostal na päťmesačné maximá.

Veľký obrat v rozmýšľaní nastal vo Veľkej Británii. Na poslednom zasadnutí Bank of England traja guvernéri hlasovali za zvyšovanie sadzieb, ale zatiaľ nezískali väčšinu vo výbore pre riadenie monetárnej politiky. Minulý týždeň to ale prezident BoE Mark Carney komentoval slovami, že čas na zvyšovanie sadzieb ešte nenastal a centrálna banka sa bojí dopadu brexitu na ekonomiku. V stredu ale Carney úplne otočil a poznamenal, že pravdepodobne BoE bude už čoskoro zvyšovať sadzby a odstráni aj monetárne stimuly.

A nakoniec, aj Draghi pri tohtotýždňovom prejave znel jastrabo, čo poslalo euro na ročné maximá. Podľa Draghiho bude inflácia aj naďalej rásť a v súčasnosti sa jedná len o jej krátkodobé spomalenie. Ekonomiky v EÚ pokračujú v raste a optimizmus zostáva vysoký.

Zdá sa tak, že éra lacných peňazí skončila a veľké centrálne banky začnú pomaly so zvyšovaním sadzieb a utesňovaním monetárnej politiky. Otázne ale je, aký to bude mať dopad jednak na ekonomiky (v USA už posledné mesiace vidíme výrazné spomalenie) a taktiež aj na akciové trhy, ktoré za posledné roky rástli predovšetkým vďaka lacným peniazom.

Autorom je hlavný analytik spoločnosti TopForex

01 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:08