Euro a jüan - ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

Komentár Ronalda Ižipa: Svet sa za rok zmenil na nepoznanie

04.07.2017, 00:00

Začiatkom minulého júla globálna ekonomika vyzerala úplne ináč. Eurozóna koketovala s defláciou, americký rast sa prepadol a Briti si odhlasovali vystúpenie z Európskej únie. Investori boli pesimistickí: DAX sa obchodoval pod 10,000 či americké 10-ročné dlhopisy dosahovali výnos 1,5 percenta.

O rok neskôr koketuje inflácia v eurozóne s cieľom centrálnej banky, globálny ekonomický rast sa dostal k svojmu dlhodobému priemeru a je to iba Británia, ktorá trpí svojim rozhodnutím. Nemecký akciový index vzrástol o vyše 30 percent a výnos na amerických dlhopisoch takmer o percento.

Napriek tomu, že posledné trendy vyzerajú pozitívne, bazilejská Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) vidí pretrvávajúce riziká v strednodobom horizonte, na ktoré nie je dobre zabudnúť.

Riziká globálneho vývoja

Svetová ekonomika je momentálne v rastovej fáze obchodného cyklu. Bolo to v strede minulého leta,  ďaleko pred Trumpovým víťazstvom, keď sa objavili prvé lastovičky globálnej obnovy. No až Trump mu dodal silu a energiu.  

V Súčasnosti zažívame jednu z najdlhších expanzií americkej ekonomiky v histórii, bohužiaľ zároveň aj tú najslabšiu. To však nič nemení na fakte, že zisky firiem sú stále silné a ekonomické očakávania vysoké.  

Ak Trump nedokáže presadiť svoje reformy, čo sa mu zatiaľ nedarí, ekonomické stimuly sa môžu stratiť. Tomu nebude pomáhať ani plánované utesňovanie monetárnej politiky Fedom.

Na rozdiel od USA Európa sa len prebúdza do rastového cyklu, čo je aj dôvodom posledných preferencií európskych aktív pred americkými. Naopak, neskorý cyklus vidíme v krajinách ako Čína alebo Kanada.

Je to práve Čína, ktorá ťahá svetovú ekonomiku vyššie. Lepšie povedané je to čínsky dlh. Prednedávnom IIF zverejnila štatistiku globálneho dlhu za Q1 2017. Vyplýva z nej, že svetový dlh vzrástol na novú rekordnú úroveň 327 percent globálneho HDP, najmä pričinením Číny.

Avšak nie je to len Krajina draka – globálny ekonomický rast vo všeobecnosti ťahá spotreba domácností. A tá má svoje limity. Súčasná spotreba, ktorá je založená na dlhu, síce zvyšuje krátkodobý ekonomický rast, no znižuje rast budúci. BIS odhaduje, že každé percento rastu dlhu voči HDP zníži strednodobé HDP o desatinu percenta.

Zombie korporácie

Ak má svet dlhodobo a udržateľne rásť, potrebuje, aby ho neťahala spotreba, ale investície. A tie minulý rok zaostávali. Problémom je najmä chybná alokácia kapitálu a pracovnej sily, ktorú dokumentuje rast zombie firiem.

Napriek nízkym úrokovým sadzbám rastie počet firiem, ktorých úrokové náklady sú vyššie ako zisky. Za posledný rok sa ich počet zvýšil z 5 percent na 10 percent, najmä v Číne. A tak zvyšovanie úrokových sadzieb nebude pôsobiť negatívne iba na spotrebiteľov ale na aj neefektívne firmy. Tie si budú musieť prejsť svojim očistcom.

Znižovanie stimulov a zvyšovanie sadzieb je pozitívny proces, no jeho nástrahy budú strašiť centrálne banky a vlády ešte dlho. Uvidíme, či aj o rok bude svet tak výrazne odlišný od jeho súčasného stavu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:25