StoryEditor

Kolaps do roka a do dňa? (komentár dňa)

27.07.2012, 00:10
Investori veria v to, že v nasledujúcom pol roku nepríde prudký prepad trhu.

Tak je to v podstate rok, čo akciové trhy vzdali svoj tvrdohlavý optimizmus (napríklad relatívne k dlhopisovým trhom) a na čas skolabovali. Za tých dvanásť mesiacov sme sa pritom neposunuli nijako znateľne dopredu - eurozóna sa ďalej smaží vo svojej vlastnej šťave, v prípade Číny stále nie je jasné, či mäkko pristane do stimulačných perín, či tvrdo dopadne (t.j. spomalí na cca 5% alebo menej).

V Spojených štátoch sa pred rokom riešil dlhový limit, tento rok naberá na intenzite fiškálny útes. Celkovo teda prostredie, kde sa môže stať všetko - na jednej strane ďalším kvantitatívnym uvoľňovaním nabudenie rally, či naopak opätovný kolaps.

Ako pri príležitosti tohto výročia hodnotia jeho možnosť investori? Evidentným meradlom sú ceny akcií, ponúkajú sa však aj rôzne prieskumy. Nasledujúci graf ukazuje index kompilovaný v Yale. Ten ukazuje, ako veľmi investori veria v to, že v nasledujúcom pol roku nepríde prudký prepad trhu. V druhom grafe je možné porovnať jeho vývoj s akciovým trhom a výnosy vládnych dlhopisov.

Za povšimnutie v prvom rade stojí to, že dôvera v ne-kolaps klesala už dlho pred rokom 2008 - investori teda verili trochu niečomu inému, než čo sa dialo na trhu. Počas nasledujúceho poklesu trhu a prvej vlny rally kopírovala dôvera trh, potom sa však od neho opäť odpútala. Trh totiž ďalej rástol na rastúcich ziskoch firiem a valuácii opakovane povzbudzovanej monetárnym uvoľňovaním, dôvera v ne-kolaps však klesala až do minulého leta. Opäť sa teda darilo lepšie týmto očakávaniam než skutočnému vývoju na trhu, pretože menší kolaps skutočne prišiel.

Zdroj: FRED, Yale, Shiller

Potom, čo sme teda uvedenému indexu dali určitú dôveru, zaujíma nás hlavne to, čo hovorí o vývoji v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Obrázok ukazuje relatívny optimizmus pri retailových aj inštitucionálnych investoroch. Dôvera síce nie je na úrovniach pred rokom 2008, čo sa týka pokrízových štandardov, na tom však nie je nijako zle. S ohľadom na v úvode popísané prostredie je to pozoruhodné. Že by Bernanke - Draghiho opcia získavala čoraz pevnejšie základy?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpčeky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:42