StoryEditor

"Všetci mi nadávajú, že ničím dolár"

29.08.2012, 00:01
Trhy čakajú, o čom sa budú tento rok rozprávať centrálni bankári v Jackson Hole.

Tento týždeň bude jednou z najzaujímavejších udalostí sympózium centrálnych bankárov v Jackson Hole. Médiá sa tak plnia najmä úvahami o tom, čo kto ohlási a neohlási. Pozrime sa však na túto udalosť z trochu netradičnej perspektívy.

Ako asi môžu vyzerať neformálne rozhovory bankárov a ekonómov na tomto stretnutí? Dajme tomu, že sa večer v bare stretne Mario Draghi (pozn. šéf ECB nakoniec včera zrušil svoju účasť) a Ben Bernanke:

BB: Nazdar Mario, ako to ide? Už ste schválili tie reformy?

MD: Nazdar. Aké reformy?

BB: Aké po vás chce ECB.

MD: Ja som z ECB.

BB: Ty nie si Monti?

MD: Nie, ja som Draghi.

BB: Sorry. Som zmätený, mám tu toho nad hlavu.

MD: Čo sa deje?

BB: Stále to isté. Zľava na mňa kričia, že mám uvoľňovať, sprava mi nadávajú, že ničím dolár. My stále nevieme, či to QE vlastne funguje. A republikáni teraz prišli s tým, že chcú zlatý štandard.

MD: Tomu hovoríš problémy? Rozpadá sa ti dolár? Máš tu 6% rizikové prémie na juhu a 1,5% výnosy dlhopisov na severe? Máš tu rozhádaných Nemcov s Grékmi? A Brusel, ktorý nevie, ktorá bije, a už po desiatykrát ohlásil úspešné vyriešenie krízy?

Bernanke však namiesto odpovede naraz rýchlo vkĺzne pod stôl. Draghi prekvapene pozerá, ale v tom prichádza Masaaki Shirakawa z Bank of Japan.

MS: Úctivo vás zdravím Draghi-san. Kde je ten zbabelec?

MD: Aký zbabelec?

MS: Bernanke predsa! Ešte pred chvíľou som ho tu videl! Nesiem mu Katanu a čakám, že okamžite spácha seppuku! Je to jediná možnosť, ako sa postaviť k tomu, čo urobil!

MD: Čo urobil?

MS: Neviete? Keď bol v pohode, neustále do nás rýpal, že máme kupovať vládne dlhopisy! Stále dokola, kupovať a kupovať, kým sa tým všetko nevyrieši! Teraz je v podobnej situácii ako my a nekupuje! Ak sa vráti, povedzte mu, prosím, že ho hľadám, Draghi-san. Rád som Vás videl!

Shirakawa odchádza, Bernanke vylieza.

MD: No, asi to tiež nemáš ľahké.

Bernanke sa nadychuje k odpovedi, ale zrazu vytriešti oči: "Čo ten tu robí, toho sem nesmú púšťať!".

A opäť rýchlo zalieza pod stôl. Ku stolu prichádza Paul Krugman.

PK: Dobrý deň pán Draghi. Kde je ten zbabelec?

MD: Aký zbabelec?

PK: Bernanke predsa, ešte pred chvíľou som ho tu videl! Chcem mu povedať, že robí všetko zle. Mal by uvoľňovať oveľa viac a mal by stanoviť vyšší inflačný cieľ. To sa urobí ľahko, jednoducho sa povie, že teraz bude pár rokov inflácia vyššia a potom sa zase povie, že už bude nižšia. Síce by to rovnako veľmi nepomohlo, pretože sme v pasci likvidity, ale to nevadí. Môžeme to skúsiť. Je to tak jednoduché a nikto to nechápe. Teda vlastne ja to chápem a potom ešte trochu DeLong a Thoma ...

MD: Ale pán Krugman ...

PK: ... pritom na to stačí IS-LM. Vy ten model asi nepoznáte, pretože vy to robíte tiež zle. Možno ešte horšie než Bernanke. Asi ani nemá cenu, aby som Vám to vysvetľoval. Idem radšej napísať niečo do NYT o tom, ako by vlády mali viac míňať. To je tiež jednoduché. Teraz vlády začnú o veľa viac míňať a keď sa všetko rozbehne, zase povedia, že budú míňať o veľa menej a všetky dlhy splatia. No, keby sa tu Bernanke objavil, povedzte mu, že ho hľadám. Chápete to?

Krugman odchádza, Bernanke vylieza.

MD: Uznávam, naozaj to nemáš ľahké.

BB: Niekto to robiť musí. Mám však niečo nové, dnes večer to ohlásim.

MD: Čo to je?

BB: Nesmieš to nikde pustiť! Doteraz sme hovorili, že budeme držať sadzby nízko po dlhú dobu. Odo dneška sa zaviažeme aj k tomu, že to budeme hovoriť ešte dlho. Na FOMC sme to pomenovali "dvojitý zásah". Dosť tomu veríme, podľa našich modelov racionálne neracionálnych očakávaní by to malo fungovať. V zálohe máme aj trojitý zásah, to by sme sa zaviazali k dlhodobému záväzku dlhodobého tvrdenia, že sadzby budú nízko. To si nechávam až na prípad, že skutočne príde fiškálny útes, pretože to už je vážne bomba. Ale fakt to nikomu nehovor.

Ku stolu prichádza Alan Greenspan, Bernanke sa so svojím predchodcom zdraví.

BB: Alan! Tak rád Ťa vidím! Konečne niekto, kto mi rozumie.

AG: Ben! Konečne spriaznená duša, máme to obaja ťažké. Pritom sme vlastne nikdy nič zle neurobili. Prečo všetci stále hovoria o nejakej bubline? Ja mám teraz svojou firmu. Tiež chodím do televízie. Tiež píšem články do Financial Times. Ale ak si myslíte, že viete, čo tam podľa vášho názoru hovorím, tak ja si teda nie som istý, či vám je jasné, že to, čo ste čítali, nie je to, čo som myslel. 

BB: Jasné Alan, jasné. My Ťa chápeme. Ale už musíme ísť. Ono je dôležité včas odísť, Alan.

AG: Ale ja tu ešte chcem byť! A chcem a chcem a chcem!

BB: Tak sa maj Alan a dávaj bacha, videl som tu Volckera.

Bernanke s Draghim odchádza, pri lúčení Bernanke ešte hovorí:

BB: Mario, ešte jedna vec. My sme teda nikdy nechceli, aby dolár nejako oslaboval. Ale či to s tými nákupmi dlhopisov budeš nejako preháňať, teda ako že by dolár začal nejako príliš posilňovať, tak my by sme museli tiež začať trochu nakupovať.

MD: To je jasné, ale my by sme nikdy nechceli, aby euro bolo slabšie. To sa nemusíš báť. No, aj keď musím povedať, že keby vy ste to potom začali s tým QE tiež nejako preháňať, tak by sme asi museli aj my niečo začať robiť. Dôležité je držať pohromade a spolupracovať, ono to dnes v globále nevyzerá nijak dobre.

BB: To áno, to určite. Tak sa maj, Mario. A presaď tie reformy, nech má ECB radosť.

MD: Ach áno.... Aha, tamto je Jordan z SNB, toho som už dlho nevidel. Čo stále robí?

BB: Ani neviem ...

Pozn: Jiří Soustružník je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpčeky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.  

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:13