StoryEditor

Americké firmy využívajú deštruktívne postupy

26.11.2012, 23:03
Tempo zadlžovania firiem v USA je výnimočné a dosahuje asi 500 miliárd ročne.

Medveď Albert Edwards zo Société Générale prichádza s ďalším znepokojujúcim trendom. Poukazuje na to, že zadlženie firiem v USA po predchádzajúcom poklese opäť rastie. Zdá sa však, že väčšina získaných financií je použitá na odkúpenie akcií, nie pre investície.

Vývoj dokumentuje nasledujúci graf, v ktorom je čiernou vyznačený objem vydaných dlhopisov a červenou objem firmami odkúpených akcií. 

Edwards vo svojom komentári píše, že oživenie na trhu s pôžičkami znamená iba to, že sa americké spoločnosti opäť vrátili k "zlým a deštruktívnym postupom". Hovorí sa síce o tom, koľko majú nadbytočnej hotovosti. To im však nijako nebráni, aby sa zase zadlžovali a získané financie použili na odkupy akcií.

História ukazuje, že takýto vývoj skončí vždy zle. Možno, že tentoraz to bude inak, Edwards sa však podľa svojich slov obáva, že nie. Podľa stratégových odhadov je celkové tempo zadlžovania amerických firiem výnimočné a dosahuje asi 500 miliárd ročne. Väčšina financií je získavaná na trhu dlhopisov, bankové úvery hrajú menej významnú úlohu. "Stratégia vrtuľníkového Bena, ktorá používa tlačenie peňazí na zdvihnutie cien aktív, tak podľa všetkého funguje. Novo vytlačené peniaze si nachádzajú cestu do rúk firiem, ktoré nakupujú akcie. Nechajme bokom to, aká šialená táto politika je (bola vyskúšaná už medzi rokmi 2001 až 2006). Podľa nášho názoru skončí ohromné ​​zadlžovanie firiem vykonávané s cieľom kupovať vlastné akcie zle. Vždy tomu tak bolo," píše Edwards.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Trh s IPO zamŕza

Cesta Volkswagenu na vrchol povedie cez Čínu

Bernanke vyslal dôležitý signál

Stratégov kolega Andrew Lapthorne sa domnieva, že spoločnosti ohľadom odkúpenia svojich akcií uvádzajú rozumné dôvody. Nahrádzajú totiž veľmi drahý akciový kapitál (lacný z pohľadu investora) lacným dlhom (dlhopisy nesú rekordne nízke výnosy). Firmy sú navyše často schopné vydávať dvadsaťročné obligácie s daňovo oprávnenými úrokovými nákladmi. Odkupy akcií sú pritom kontrariánským indikátorom, pretože sa neobjavujú na dne trhu, ale na vrchole.

Prečo teda firmy zvyšujú svoju finančnú páku dnes a nie pred 12 mesiacmi, keď boli ceny akcií oveľa nižšie? Podľa nášho názoru je to tým, že odkupy sú pre firmy hlavnou cestou, ako dostať hotovosť k akcionárom. Snažia sa tak zvýšiť zisky na akciu a eliminovať efekt riedenia akcií. Vidíme to aj v prípade spoločností ako je Home Depot, Microsoft, Amgen, Hewlett Packard, McDonalds či DirectTV, ale aj pri európskych firmách ako Siemens, Telenet alebo Adecco.

Zdroj: FTAlphaville

Jiří Soustružník

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:53