StoryEditor

Keď budú Nemci snívať o Fiatoch (komentár dňa)

01.08.2012, 00:10
V súčasnej dobe je v eurozóne situácia zablokovaná na periférii aj v jadre.

Pár dní stanovania v Alpách. Kempy, t.j. rekreačný cieľ skôr nižších príjmových skupín, z veľkej časti plné mercedesov a BMW, v najhoršom prípade vytuningovaných VW, stojacich vedľa ešte viac vytuningovaných karavanov. Všetko funguje ako má, divoká príroda popretkávaná pohodlnými cestami a chodníkmi. Po novo vyasfaltovaná ceste dôjdete až tam, kde sú "panorámy". Búrka zaleje tretinu kempu, nahnevá však iba stanujúcich na jeho periférii, karavanisti na vyhradených prémiových miestach to všetko sledujú z pozície "pokoj a nohy v teple".

To, ako sú krajiny jadra materiálno bohaté, je viditeľné aj pre nie príliš pozorných. A to ešte veľkú časť svojich príjmov ich obyvatelia sporia. V minulosti tak, že ich ukladali do zahraničných - väčšinou periférnych dlhopisov (eliminácia kurzového rizika), pôžičiek, a pod. Pred časom sa ukázalo, že tieto pôžičky boli od začiatku pochybné (napr. verejný dlh Grécka, súkromný dlh Španielska, bankový dlh Írska). Veľká časť súčasnej hry v eurozóne je teda o tom, ako zachovať čo najväčšiu časť hodnoty týchto aktív - pôžičiek jadra periférii.

Túto hru si môžeme rozdeliť na dve časti (samozrejme, vzájomne prepojené): Prvá z nich je skôr technicko-psychologická. U časti dlhu je jasné, že nebude splatený, snaha o jeho splácanie len poškodzuje teoreticky splatnú časť. Ide teda o to, ako organizovane uznať, že tento dlh jednoducho splatený nebude (následne rekapitalizovať banky, atď.) Druhej časti môžeme hovoriť fundamentálna. Tu pre demonštráciu jadra veci opäť použijem obľúbenú dedinskú ekonomiku (zjednodušenú tak, aby vystihla danú pointu).

Sused D príde za susedom V, aby mu požičal. V chce sporiť, takže mu peniaze požičia a to opakovane. Po čase však začne V tušiť, že D peniaze prejedá a začne ich požadovať späť. D najskôr skáče, pretože si zvykol na pohodlný život. Ale nakoniec uzná, že musí splácať. Nemá však veľký majetok, chce tak splácať prácou. Tu však V nechce, pretože sám má (svojej) práce dosť, viac spotrebovávať nechce (naopak teraz rieši, komu požičiavať, pretože chce ďalej sporiť). D ešte ku všetkému nič extra nevie a to čo vie, chce robiť len za neúmerne vysokú mzdu.

Uvedené by malo demonštrovať, že prehodenie toku smerom od navyšovania dlhov k ich plateniu vyžaduje zmenu na oboch póloch dlhového vzťahu. Dlžník musí chcieť splácať a musí mať čím splácať (kvalita práce a cena), veriteľ musí chcieť prijímať splátky (chcieť viac spotrebovávať). V súčasnej dobe je v eurozóne situácia zablokovaná na oboch koncoch.

Výsledkom je tak v podstate absurdná situácia, kedy najviac zadlžené krajiny trpia najvyššou nezamestnanosťou namiesto toho, aby tam s cieľom splatenia dlhov pracovali všetci od nevidím do nevidím. A kedy začne byť aj na tejto fundamentálnej strane obloha modrejšia? S trochou nadhľadu: Keď bude snom väčšiny Nemcov vlastniť auto značky Fiat.

Pozn. Jiří Soustružník je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpčeky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:05