StoryEditor

Opäť ignorujeme možnú katastrofu. Svet to môže zabolieť

27.02.2014, 16:30
Ekonómovia ignorovali možné hrozby hypotekárnych aktív. To isté teraz robia s klimatickými zmenami.

Po poslednej katastrofickej ekonomickej kríze prišla vlna kritiky ekonómov, ktorí pre valuáciu hypotekárnych aktív používali zložité modely s pochybnými vstupmi. Stačilo len pár rokov na to, aby táto chyba vyplávala na povrch. Dôsledky boli tvrdé. Podobné nedostatky majú ale aj modely, ktoré hodnotia oveľa väčšiu hrozbu.

Ekonómovia hrozby ignorujú

Tou sú klimatické zmeny. Záplavy v Anglicku a sucha v Kalifornii priniesli ďalšie kolo neplodných diskusií o tom, či je na vine zmena klímy. Modely pracujúce s hypotékami predpokladali, že default ich derivátov je nemožný. Podobne teraz my predpokladáme, že zmena klímy nemôže viesť k ekonomickej katastrofe. Ekonómovia hrozby nepreháňajú, oni ich naopak ignorujú.

Finančná kríza nám ukázala, ktorým smerom by sme sa mali vydať. Nemá zmysel snažiť sa presne odhadnúť neznáme premenné. Namiesto toho by sme mali odhadnúť obrovské náklady možnej katastrofy a pýtať sa, aké poistenie sme proti nej ochotní zaplatiť.

Vymyslené škody

Robert Pindyck z Massachusetts Institute of Technology k súčasným modelom hovorí: "Vo väčšine z nich sú možné škody úplne vymyslené a nemajú žiadny teoretický ani empirický základ." Tieto modely sa ale používajú. Sú lepšie ako nič. Avšak ekonómovia by sa mali snažiť povedať veci tak, ako sú, a nechať politikov a bláznov, aby hľadali dôvody pre nečinnosť.

Problém so súčasnými modelmi spočíva napríklad v tom, že škody spojené s klimatickými zmenami len odpočítajú od neustále rastúceho produktu. Jeho trvajúci rast potom v dlhšom období znamená, že všetky škody sú v porovnaní s neustálym prírastkom produktu zanedbateľné. Ak by napríklad svetová ekonomika v nasledujúcom storočí rástla o 2 percentá ročne, zväčšila by sa viac ako sedemkrát.

Aj keby škody spôsobené zmenou klímy zmazali polovicu, ekonomika by na konci bola stále 3,5-krát väčšia. Môžeme sa ale tiež zaoberať tým, aký vplyv by mali klimatické zmeny na rast. Súčasné odhady sú nízke, pretože modely sú nastavené len na prvých pár stupňov otepľovania. Ide o rovnakú situáciu, ako keď sme testovali odolnosť ekonomiky na mierny pokles cien nehnuteľností. Súčasný trend na strane emisií ale implikuje extrémne zmeny klímy a to by znamenalo obrovské dôsledky.

01 - Modified: 2006-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte svoje profesionálne šance
01 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell 02 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 03 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“? 04 - Modified: 2024-02-26 19:00:00 - Feat.: - Title: Pozor, ľavicoví ekonómovia píšu Komisii! 05 - Modified: 2024-02-01 06:34:50 - Feat.: - Title: Biden vymenoval za nového osobitného vyslanca pre klímu Johna Podestu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:54