StoryEditor

Putin si mal Krym kúpiť

08.06.2014, 13:42
Týždeň v investíciách komentuje analytik Jiří Soustružník z Patria Online.

Rad centrálnych bánk už niekoľko rokov uplatňuje netradičnú monetárnu politiku. To má zrejme za následok aj to, že sa objavuje zvýšené množstvo netradičných návrhov, ako centrálne bankovníctvo reformovať. S jedným takým návrhom prišla pred nedávnom aj britská organizácia Nesta, ktorá o sebe tvrdí, že je "charitou pre inovácie". Ekonóm Nicholas Gruen prichádza na jej stránkach sa skutočne inovatívnym návrhom: "Dajte všetkým ľuďom rovnaké právo využívať služby centrálnych bánk, aké majú veľké komerčné banky."

Gruen tvrdí, že v dobe internetu by britská centrálna banka Bank of England mala poskytovať napríklad sporiace účty či hypotekárne úvery, ktoré budú dobre zabezpečené kolaterálom. "Tým, že odstránime prostredníka, získajú klienti lepšie podmienky. Súkromní poskytovatelia úverov by sa potom zamerali na oblasti, kde je potrebné efektívneho ocenenie rizika, "tvrdí ekonóm. Ako by sa asi so svojimi poplatkami zachovali domáce banky, keby im v bežných službách začala konkurovať ich "materská" NBS?

Putin si mal Krym kúpiť

Ukrajinská kríza zatiaľ nejaví známky slabnutia a aj tu sa začínajú objavovať kreatívne návrhy na aspoň čiastočné riešenia. Profesori práva Joseph Blocher a Mitu Gulati z Duke University na stránkach FTAlphaville tvrdí, že medzinárodnému spoločenstvu by všeobecne pomohlo, keby existoval trh s pôdou. Nešlo by však o pôdu poľnohospodársku, ale o pôdu v zmysle území daného štátu. Príkladom je pre nich situácia, kedy Gazprom požaduje od Ukrajiny splátku 11 miliárd dolárov údajného dlhu.

"Vladimír Putin sa zmocnil Krymu, pretože ten je podľa neho súčasťou Ruska. Gazprom potom zvýšil cenu, za ktorú si od neho Ukrajina kupuje zemný plyn. Ukrajina teda stratila Krym a skončila s obrovským dlhom," píšu profesori. A celkom logicky sa pýtajú, prečo by mala platiť krajiny, ktorá stratila časť svojho územia? Medzinárodné právo by podľa nich malo poskytovať rámec pre situácie, kedy "namiesto násilného prevzatia prebehne obchodná dohoda". "Je možné, že keby si Putin mohol Krym kúpiť, Ukrajina by dosiahla odpustenie dlhov a niekoľko rokov by do nej prúdil lacný plyn. A nejde o situáciu, ktorá by bola pre Krym nejako špecifická. Trh pre územia jednotlivých štátov by dokonca mohol zlepšiť spôsob vládnutia, pretože mnoho ľudí je teraz uväznených v krajinách, kde panuje vojenský a policajný útlak a nemajú výhľad na lepšie ekonomické podmienky. Ak by bolo možné obchodovať s územím, vlády by sa namiesto útlmu rastu snažili o jeho zvýšenie, "tvrdí Blocher a Gulati.

Buffett nevie len investovať

Prečo sa Warren Buffett stal investorskou legendou? Pre väčšinu z nás je asi odpoveď naporúdzi: Ide o odraz jeho výsledkov. Sam? Leith ale na stránkach FT uvažuje o tom, že svoju úlohu zohráva aj iný faktor: Buffett vie dobre hovoriť. "Buffettova prednosť je u jeho hovoreného prejavu rovnaká ako u jeho investícií. Rad investorov sa orientuje na zložité finančné inštrumenty a používa aj zložité výrazy. Buffett ide opačnou cestou. Riadi sa známym pravidlom, podľa ktorého nemá nikdy investovať do firmy, ktorej nerozumie. A to sa odráža aj v jeho reči. Používa jednoduchý štýl a tento ľudový štýl je väčšinou najefektívnejší, "píše Leith.

Spomínaná úvaha má ale širší kontext: Buffettova jednoduchá reč môže odrážať to, že si verí a nemusí si nič dokazovať. Ak niekto naopak príliš často používa sofistikované výrazy, je namieste otázka, či vlastne rozumie tomu, čo hovorí. Buffett má aj ďalšie esá v rukáve: Rád rozpráva príbehy a používa prirovnanie. A tie majú šťavu, čo ukazujú nasledujúce príklady: "Dieťa sa nenarodí už za jeden mesiac len preto, že ste do iného stavu priviedli deväť žien," a "ešte len odliv ukáže, kto pláva nahý". Leith si podľa svojich slov netrúfa na to, aby posudzoval, ako Buffettove slová ladia s tým, ako si vedie Berkshire Hathaway. Jeho presvedčovacie schopnosti sú ale "príkladné". Je teda Buffett výnimkou z pravidla, ktoré tvrdia, že "kto nevie, ten hovorí"?

Ako začať s vínnou pivničkou

Je dobre známe, že víno nie je len príjemný nápoj, ale môže z neho byť takisto zaujímavá investícia. Pre tých, ktorí uvažujú o tom, že v tejto oblasti začnú vyvíjať aktivitu a založia si vínnu pivnicu, prináša niekoľko užitočných rád Wall Street Journal. V prvom rade by sme nemali "raz za týždeň kupovať niekoľko náhodne vybraných fliaš". Namiesto toho je lepšie kúpiť menej často väčší počet, pretože môžeme od nášho vinohradníka získať zľavu. A najlepšie je mať dvoch alebo troch vinárov, od ktorých objednáme katalóg a vo voľnom čase porovnáme vína a ich ceny.

Nakúpené vína je potom dobré rozdeliť do troch kategórií: Vína pre okamžitú konzumáciu. Vína, ktoré sa budú časom zlepšovať. A nakoniec vína investičné. Sem patria tie, ktorých hodnota "bude rokmi stabilne rásť". Jednou z možností potom je kúpiť tri sady obľúbeného vína s tým, že jedna bude po rokoch predaná a zisk pokryje náklady na zvyšné dve. Tie medzitým poslúžia k inému ako investičnému účelu.

A aké sú praktické rady na uskladnenie? Najlepšie je severná miestnosť, ktorá si uchováva konštantnú teplotu, nedochádza v nej k vibráciám a nie je suchá. Víno by sa malo skladovať pri teplote 10 - 20 ° C, ideálom je 10 - 15 ° C. Konštantná teplota je ale dôležitejšia ako jej vyššie hodnoty. Inak povedané, hlavne je nutné vyhnúť sa väčším zmenám teploty. Sucho potom môže spôsobiť to, že vyschnú korky a dôjde k porušeniu uzáveru fliaš. Tomu môže zabrániť položenie fliaš na bok.

01 - Modified: 2006-06-18 18:50:54 - Feat.: 0 - Title: Martin Pecina zaútočil na program zelených, ti žádají jeho odchod
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 04 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 05 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:22