StoryEditor

Z Číny prichádza čierna labuť

21.09.2014, 20:15

Pojem čierna labuť prvýkrát popularizoval Karl Popper, keď predstavoval metódu falzifikácie vedeckého poznania (vedecké je len to, čo možno falzifikovať - teda to, kde možno nájsť "čiernu labuť"). 

Pred štyrmi rokmi vydal známy americký finančník a ekonóm Nassim Taleb publikácii pomenovanú "Čierna labuť", v ktorej označuje vysoko nepravdepodobné a neočakávané udalosti práve týmto termínom. Za typickú ukážku čierne labute pokladá Tabel napríklad letecké útoky na americké dvojičky z 11. septembra. 

Analytické oddelenie Societe Generale (SG) v nadväznosti na Talebova knižku začalo zverejňovať graf s čiernymi labuťami, na ktorom sa snaží zachytiť najväčšie riziká a príležitosti (čiernej a bielej labute) pre svetovú ekonomiku v nadchádzajúcich mesiacoch. Tento týždeň bol zverejnený aktuálny graf, preto sa pozrime, aké udalosti by mohli zamiešať globálnym hospodárstvom a finančnými trhmi. 

Podľa SG je najväčším nebezpečenstvom pre svetový hospodársky výhľad prudké ochladenie čínskej ekonomiky. Napriek súčasným geopolitickým napätiam na Ukrajine a v Iraku je v krátkodobom horizonte spomalenie čínskeho hospodárstva najzávažnejšou hrozbou pre globálnu ekonomiku. Vzhľadom k skutočnosti, že Čína je druhou najväčšou svetovou ekonomikou, tak by jej "tvrdé pristátie" viedlo k prepadu svetového HDP o 1 pb. 

Európska biela labuť

Európa, na rozdiel od Číny, by mohla vyvažovať negatívne riziká spojené so spomaľovaním čínskeho hospodárstva. Ak sa Európe, resp. EÚ a EMU podarí uskutočniť potrebné hospodárske reformy a ECB pristúpi k podpore ekonomiky prostredníctvom nejakej verzia QE, potom by mohlo dôjsť k zvýšeniu HDP v eurozóne o 1,5% pa v celej nadchádzajúcej dekáde, uvádza správa SG. ECB pritom minulý týždeň oznámila, že od októbra začne kupovať jednoduché ABS, čím de facto odštartuje európsku verziu QE (v USA Fed nakupuje v rámci QE dlhopisy). Tento krok ECB tak nahráva predpovediam SG, v ktorých by Európa mohla "vyvažovať" prípadný negatívny efekt Číny. Rýchlo ukončenie konfliktu na Ukrajine by potom predstavovalo ďalší pozitívny rastový impulz. 

Riziká pre finančné trhy 

Pre investorov pohybujúce sa na finančných trhoch, je podľa SG, najväčšou hrozbou budúci vývoj v oblasti monetárnej politiky. Okamih, kedy americký Fed začne so zvyšovaním sadzieb, predstavuje kľúčový moment, kedy by mohlo dôjsť k prepadu na akciových trhoch. Rizikom je tiež stále nízka inflácia v eurozóne, ktorá bola jedným z faktorov vedúcich k vyhláseniu zápornej depozitnej sadzby ECB. Graficky sú riziká, čierne labute, pre svetovú ekonomika zachytená v nasledujúcom grafe.

01 - Modified: 2006-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Utečenci mieria k Taliansku
01 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 02 - Modified: 2023-10-24 08:54:21 - Feat.: - Title: Koncom roka sa riziká vo svetovej ekonomike prehlbujú, boj s infláciou nie je vyhratý 03 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečenstvo ukryté v sladkých plodoch: Ako nás môže ohroziť ovocie? 04 - Modified: 2023-06-11 08:11:16 - Feat.: - Title: Povodne hrozia opäť, problémom môže byť aj zle nastavené poistenie 05 - Modified: 2023-05-18 13:50:06 - Feat.: - Title: Čecha pri sebauspokojovaní usmrtil skrat z masážneho strojčeka. Lekári upozorňujú na riskantné praktiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:49