StoryEditor

Ak sa história nemýli, rok superbýka končí

19.01.2015, 23:00

Vraj sa tak dialo v Kalifornii počas zlatej horúčky (v polovici devätnásteho storočia). Ľudia sa tam cez víkendy bavili tým, že chodili na zápasy býkov s medveďmi. Systém fungoval jednoducho: medveďov bolo málo a býkov dosť, býka preto pred zápasom chytili a odrezali mu rohy. Hoci išlo väčšinou o svižné a bojachtivé španielske plemeno, bez rohov až takú šancu nemalo. Raz vraj bola porážka býka tak rýchla, že sa obecenstvo, ktorého argumenty boli podporené množstvom strelných zbraní, dožadovalo pokračovania. No s býkom, ktorý má rohy. A stalo sa. Na prekvapenie všetkých bol býk aj v tomto zápase porazený. Grizly je grizly.

Používanie výrazov "medvedí a býčí trh" je časté, pôvod tohto názvoslovia nie je tak úplne istý. Možno pochádza od obchodníkov s medvedími kožami. Tí pri predajoch, ktoré môžeme nazvať predaje nakrátko, špekulovali na poklese ceny kože. Možno je pôvod v štýle boja medveďa a býka - prvý sa krčí a "ide dole", druhý naopak prudko dvíha hlavu v snahe napáchať svojimi rohmi čo najväčšie škody.

Uvažujem o tom, koľko sily ešte súčasný akciový býk môže mať. Napríklad sektorový vývoj naznačuje, že už jej môže ubúdať. Uvidíme, čo prinesie súčasná zisková sezóna, ale nakoniec to môže zase všetko skončiť tak, že sa nádeje presunú k tej ďalšej. Ono je ale najdôležitejšie nevidieť vývoj ako dva extrémy - silný býčí trh, či naopak grizlyho v plnej sile. Trh môže stagnovať, vykazovať čiernu, či naopak červenú nulu. A čo takto pozrieť sa v snahe o odhad býčích síl jednoducho na to, ako dlho zvyčajne býčí trh trvá?

Pomôže nám v tom nasledujúci obrázok, kde na osi y nájdeme počet rokov daného býčieho trhu - konkrétne "počet po sebe idúcich rokov rastúcich cien akcií". Poučenie je jasné: nájdeme tu päť päťročných býkov, šesťročných len dvoch. Prvý z nich sa narodil v roku 1898, druhý v roku 2009. Inak povedané, súčasný býk je dĺžkou svojho života veľmi, veľmi výnimočný:


Ani tento primitívny pohľad nie je bez háčikov. Napríklad Lukas Daalder z Robeco Investment Solutions poukazuje na to, že ak nie sme "zajatcami kalendára" (a meriame rok napríklad od apríla do apríla), nie je súčasný cenový boom zase tak extrémny. Ja by som ale obavy zo súčasného býčieho extrémizmu krotil skôr nasledujúcim obrázkom, ktorý porovnáva nielen dobu života býka, ale tiež to, ako rástol:



Posledný cyklus je meraný do roku 2013 (za posledný rok si SPX pripísal asi 10%). Je jasne viditeľné, že v porovnaní s inými cyklami nie sme v žiadnom extréme, ani čo sa týka doby trvania, ani čo sa týka doterajších ziskov. Doba života býka je tu oproti prvému grafu meraná tak, že tu býk "žije" aj počas obdobia prechodného poklesu (v prvom grafe je to brané ako jeho smrť). Kým v roku 2013 si trh pripisoval cca 100% zisky, býky v roku 2000, 1961, 1929, či 1987 prerazili méty násobne vyššie. Ale počas svojej cesty sa tiež výrazne potkýnali.

Fúziou prvého a druhého grafu sa nám teda ukazuje nasledujúce: z hľadiska celkového rastu cien vrátane periód prechodných oslabení nie sme teraz v žiadnom extréme a minimálne z historického hľadiska môžeme pred sebou mať ešte dlhú cestu nahor. Z hľadiska čisto ziskového neprerušovaného obdobia sa ale už pohybujeme v dosť veľkom extréme. Rohy sú odrezané, náš "superbýk" by podľa vývoja v minulosti mal už byť na konci so silami. Opäť čas na ozdravnú pauzička? Ziskové očakávania stále klesajú, PE pri indexe SPX sa ale stále pohybuje nad našponovanými 16.

Komentár bol zverejnený na stránke Patria.cz.

01 - Modified: 2007-02-20 06:42:19 - Feat.: 0 - Title: Bratislava bohatý, východ zaostáva
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:43