nexisfibers.com
StoryEditor

Zničiť funkčnú firmu je vždy tragédia

02.05.2017, 10:18

V poslednej dobe som niekoľkokrát v slovenských médiách čítal, že o humenskú fabriku Nexis Fibers bojujú dvaja podnikatelia - moja maličkosť a pán Ján Molnár, majiteľ priemyselného parku Chemes, kde moja firma Nexis Fibers sídli. Dovolím si túto interpretáciu poopraviť.

Po prvé. Ja s pánom Molnárom nebojujem. Viedol som 5 ročný a finančne náročný súdny spor s mojím bývalým spoločníkom v Nexis Fibers Marcom Marchettim, ktorý ma podvodom obral o moje akcie. Stálo ma to viac ako milión eur na právne služby, ale tento pán dnes sedí vo švajčiarskom vezení a akcie Nexis Fibers vlastním výlučne ja.

Po druhé. Bojujem o záchranu skvelej firmy Nexis Fibers, ktorá mala v minulosti jednoducho smolu na podvodníkov. Ešte v čase, kedy som nevedel ako dopadnú moje súdy s Marchettim a v čase, kedy som vlastnil iba 1,1% podiel v Nexis-e som vypomohol firme sumou 1,5 milióna eur. To už totiž bola v dôsledku šafárenia pána Marchettiho v dlhoch a následnej reštrukturalizácii. Stopercentným akcionárom som sa stal až v apríli 2017, ale dávno predtým som spolupracoval s manažmentom na tvorbe plánu reštrukturalizácie. Ten bol drvivou väčšinou takmer 95% v stredu 26.apríla 2017 odsúhlasený schôdzou veriteľov.

Tomu čo sa deje teraz, nerozumiem. Priemyselný park Chemes vzniesol počas schvaľovania reštrukturalizačného plánu zrazu námietky a pán Molnár začal vznášať požiadavky, aby mohol vstúpiť do firmy Nexis Fibers. Do reštrukturalizácie síce prihlásil iba pohľadávku 2 milióny eur, ale dnes tvrdí, že Chemes bol a bude reštrukturalizáciou Nexisu poškodený oveľa viac. Padli už aj sumy 8 - 13 miliónov aj keď treba priznať, že naposledy to už bolo „iba“ 5,1 milióna eur.

Žiadne iné dlhy Nexisu voči Chemesu - okrem nesporných 2 miliónov - mi síce nikdy neboli známe a neboli ani preukázané, ale napriek tomu som ako 100% akcionár firmy súhlasil s tým, že nespornú pohľadávku 2 milióny eur Chemesu vyrovnám ja, ako akcionár. Čiže nie firma Nexis Fibers, ale ja osobne. A pridal som ku tomu aj ponuku zaplatiť Chemesu ďalších 1,8 milióna eur ako akúsi prémiu za to, že dospejeme ku dohode na 5 ročnej fixácii cien energií, ktoré moja firma od Chemesu nakupuje. Energie a ich stabilné ceny sú totiž kľúčovou podmienkou fungovania Nexis-u a 5 ročný fix cien chceme presne preto, aby sme do bodky mohli splniť rovnako 5 ročný reštrukturalizačný plán.

Moja ponuka bola odmietnutá a dostal som proti ponuku. Mám vraj zaplatiť 5,1 milióna eur (podotýkam, že nesporná je iba pohľadávka 2 milióny) a Chemes nám zafixuje ceny na osemnásť mesiacov, respektíve do konca budúceho roka.

Pýtam sa prečo je vznesená táto neodôvodnená požiadavka a najmä sa pýtam, prečo je ku nej pridávaná aj verbálna hrozba, že Chemes prestane mojej firme dodávať energie? Najmä v situácii, kedy Nexis Fibers platí Chemesu už 11 mesiacov vopred viac ako milión eur mesačne a dokonca je ochotný platiť až 1,5 milióna! Mesačne a vopred samozrejme. Koľko je dnes na Slovensku takýchto firiem?

Doteraz to boli iba čísla. Lenže v Nexis Fibers pracuje takmer 500 ľudí a ďalšie stovky pracovných miest s naším fungovaním súvisia. Títo ľudia neopustili firmu ani v časoch, kedy v nej naozaj nehanebným spôsobom šafáril podvodník Marchetti a jeho ľudia. Sú to skvelí odborníci a vedia, že firma, ktorej mnohí z nich zasvätili celé životy je dobrá a má pevné postavenie na svetových trhoch. Títo ľudia si jednoducho nezaslúžia byť takto stresovaní len preto, že niekto si myslí, že má nárok na vlastníctvo Nexis Fibers.
Mnohí sa teraz asi pýtajú, prečo sa Nexis nezbalí a nepresunie inam, kde budú radi, že im niekto platí za energie mesačne milión eur vopred a navyše má v hlave reálny plán, ako rozširovať a rozvíjať výrobu? Nuž nedá sa to. Naša fabrika je sofistikovaný organizmus a jej súčasťou sú technológie, ktoré sa nedajú „za pochodu“ presťahovať. Máme kľúčové kontrakty v Európe a naša konkurencia nebude čakať, kým sa presťahujeme.

Podobné je to s možnosťou odoberať energie od alternatívnych dodávateľov, alebo si zdroje energetických médií vybudovať sami. Elektrickú energiu vieme nakúpiť aj od alternatívnych dodávateľov a niektoré iné média si zase dokážeme vyrábať sami. Lenže ani to nie je možné. Keď sme sa o to v minulosti pokúšali, Chemes vždy zamietol udeliť súhlas s investíciou v stavebnom konaní, nakoľko vlastní všetky pozemky v areáli. Našim zámerom je tieto alternatívne možnosti v blízkej budúcnosti opäť prehodnotiť.

Takže čo? Je to jasné - musíme a chceme sa s Chemesom dohodnúť. Bohužiaľ si ale nie sme istí, či sa chce Chemes dohodnúť s nami. Osobne pre to urobím maximum, ale aj ja mám svoje hranice.

V každom prípade ale platí, že zničiť funkčnú fabriku tým, že ju neodôvodnene odstrihneme od energií (okrem iného by došlo ku masívnemu poškodeniu kľúčových zariadení našej výroby), by bolo tragické a neviem, ako by to zodpovední ľudia dokázali svojmu okoliu vysvetliť.

A mám na mysli nielen našich skoro 500 interných zamestnancov, ale aj obyvateľov Humenného a okolia, ktorých životy sú s našou fabrikou často veľmi úzko prepojené.

Autor je stopercentný akcionár Nexis Fibers

01 - Modified: 2020-08-26 16:17:38 - Feat.: - Title: Výroba v Nexise po dohode napreduje. Ďalším krokom je osamostatnenie od Chemesu 02 - Modified: 2020-05-23 08:40:54 - Feat.: - Title: Spor na východe je zažehnaný. Podarilo sa zachrániť 400 pracovných miest, hlási Remišová 03 - Modified: 2020-05-14 08:51:41 - Feat.: - Title: Zamestnanci Nexisu protestujú pred Úradom vlády. Stroje stoja, štát sa nečinne prizerá, tvrdia 04 - Modified: 2020-05-10 17:02:13 - Feat.: - Title: Firma Nexis Fibers úplne odstavuje stroje, Chemes prerušil ďalšiu dodávku 05 - Modified: 2020-05-08 13:29:08 - Feat.: - Title: Chemes Humenné tvrdí, že firma Nexis Fibers sa nechce dohodnúť
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
12. máj 2024 09:42