StoryEditor

Kto si vyberie "bobríka mlčania"

18.12.2008, 23:00

Apropo Kinga Gönczová - Ján Kubiš. Ešte ani nevychladli čalúnené stoličky po ich odchode z misie dobrej vôle uviesť aspoň do mierneho pokroku komunikáciu na úrovni medzivládnych komisií, v parlamente nezdieľali želaný stav po tomto rokovaní. Kinga Gönczová už sedela medzi poslancami, keď predsedajúci schôdze oznámil, že každá parlamentná frakcia dostane päť minút na prednes svojho stanoviska k proponovanému vyhláseniu na adresu Slovenska.
Jeden z poslancov vyzval parlament na definitívne vyriešenie otázok spojených s Benešovými dekrétmi, ktoré "sú neplatné od samého začiatku a patria na smetisko". Zsolt Németh, predseda zahraničného výboru (inak Durayov klon v susedskej politike FIDESZ-u), vyhlásil, že Robert Fico prijatím SNS do koalície povýšil Slotovu nacionalistickú rétoriku na vládnu politiku a že Maďarsko zostane materskou krajinou Maďarov žijúcich na Slovensku. Zsolt Németh dobre vie, o čom hovorí, lebo Viktor Orbán mal svojho času vo vládnej koalícii Istvána Csurku, ktorý bol známy nielen svojím iredentizmom, ale aj hanlivými výrokmi o Židoch a Američanoch. Extrémistický Jobbik je partnerom FIDESZ-u na úrovni miestnych samospráv a FIDESZ sa od krajnej pravice rozhodne nedištancoval. Kto má viac masla na hlave, nech rozhodne každého ctená súdnosť.
Poslanec z opozičnej KDNP dal na známosť, že Slovenská republika nemá právo uvádzať v maďarských učebniciach slovenské miestopisné názvy. A keď už ide o tie názvy - Mátyás Eörsi (SZDSZ), predseda výboru pre európske záležitosti, práve o ne oprel svoj dištanc od vyhlásenia, lebo by slovenský prezident mohol aj nepodpísať príslušný zákon. Okrem iných argumentov povedal, že takéto vyhlásenie môže len poškodiť záujmy maďarskej menšiny na Slovensku, a preto SZDSZ bude hlasovať proti. Slobodní demokrati nepodporili apel na Slovensko, ale hlasmi poslancov vládnej strany a opozičných strán bola výzva prijatá. Ministerka Kinga Gönczová sa na pôde parlamentu do diskusie nezapojila a nezmienila sa o pošte adresovanej Slovensku ani v dialógu s Jánom Kubišom vo večerných spravodajských programoch verejnoprávnych televízii M1 a Duna TV. Rozhovory boli totiž zaznamenané v skoršom popoludňajšom čase. Ján Kubiš sa o dianí v parlamente zrejme dozvedel až na druhý deň.
Prečo však slovenská verejnoprávna televízia dala prednosť vo večerných Správach STV okrem stretnutia ministrov pokračujúcemu procesu s Maďarskou gardou, a to v priamom hlasovom prenose vyslanej redaktorky, pred spravodajstvom o závažnej intervencii domáceho parlamentu do slovenských dejov a hájov, to sa vysvetliť nedá. Rovnako nejde do hlavy, že na druhý deň rozhodnutie prvostupňového súdu o rozpustení Združenia maďarskej gardy sa v správach nevyskytlo.
Nuž tak je to medzi nami susedmi, že predpoludním sa zosnuje medzištátny projekt na ocenenie toho rozumného, ktorý najviac bude vedieť uhladiť naše vzťahy, a o pár hodín neskôr sa už v Ctenom dome (Tisztelt Ház, tak zvyknú oslovovať poslanci prítomné národné zhromaždenie) vetrajú tie najzatuchnutejšie predsudky o slovenskej vine (Benešove dekréty, Dunajská Streda, nerešpekt Fóra poslancov Karpatskej kotliny a pod.) a tiež o obavách o osud maďarskej menšiny. Niežeby sme nemali o demokraciu obavy aj u nás doma, ale na to, čo sa tu nemôže a u susedov môže, resp. naopak, môžu aj musia rozhodovať naše vlastné demokratické inštitúcie, a tak je to v celom demokratickom svete. Slovenskí poslanci majú na odpoveď dva mesiace času, lebo ich maďarskí kolegovia sa znova zídu až 16. februára 2009. Kto však chce kandidovať na nositeľa medzinárodnej trofeje za mierové urovnávanie našich vzťahov, nech si zvolí radšej "bobríka mlčania" (ako to poradil knieža Schwarzenberg v role šéfa českej diplomacie).
Tibor Ferko
dramaturg a publicista
Citát: Medzi susedmi to býva aj tak, že predpoludním sa zosnuje medzištátny projekt na ocenenie toho rozumného, o pár hodín neskôr sa vetrajú tie najzatuchnutejšie predsudky o slovenskej vine a o obavách o osud maďarskej menšiny.

Tibor Ferko

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
21. máj 2024 16:30