StoryEditor

Pozor na pochybnú švajčiarsku firmu. Poznajú vaše meno a môžu vás pripraviť o životné úspory

09.03.2022, 17:00
Pozrite si, aké argumenty používajú ľudia, ktorí neváhajú vytiahnuť životné úspory hoci aj od vašich starých rodičov.

Volá vám firma, ktorá ponúka špekulovanie na burze ako ochranu pred infláciou. Ak navyše tvrdí, že jej klienti sú vždy úspešní a fakt, že nepodliehajú európskej regulácii, označujú ako výhodu pre zákazníka, je to dôvod okamžite ukončiť hovor. Ak teda nie ste ekonomický novinár. V takom prípade na vás čaká príbeh, ktorý si zaslúži rovno televízne spracovanie.

Trebárs ako pokračovanie filmu Vlk z Wall Street alebo známeho českého dokumentu Šmejdi. S tým rozdielom, že v ponuke nie sú predražené hrnce, ale možnosť stratiť životné úspory. A firma zjavne cieli na naivných klientov bez skúseností. Ak ukážete ochotu počúvať, spustí sa uragán zdanlivo logických argumentov. Zraniteľní môžu byť osamelí ľudia, ktorí sa nemajú s kým poradiť.

To, že profilovo sa na intradenné alebo krátkodobé obchodovanie nehodíte, zjavne nie je problém. Ani to, že by ste špekulatívne investovali peniaze, ktoré vám budú reálne chýbať. Firma priznáva, že nepozná sociálno-ekonomický status oslovených. Bonusom je priznanie, že databázy nezískavajú celkom legálnym spôsobom. Nebezpečné je, že takto môžu zavolať vašim starým rodičom.

Už úvod bol zábavný, telefonistka zo spoločnosti Profit Swiss zjavne skúšala naraz viacero čísel, takže jej chvíľu trvalo, kým si všimla, ktorá návnada zabrala. Keďže použila oslovenie menom, bolo jasné, že nevolajú na náhodné čísla, ale majú databázu.

Bol som trocha zvedavý. Keď mi však obchodníčka, ktorá sa predstavila ako Kováčová, zo slovenského čísla po slovensky vysvetlila, že je výhodou, že nepodliehajú európskej regulácii, prijal som ich hru. Fakt, že som novinár, som si nechal až na koniec vyše hodinového rozhovoru.

Keďže ponuku vysvetliť svoje praktiky pre HN v novinárskych otázkach spoločnosť nevyužila, informácie a citáty sú z predajného rozhovoru.

Špekulovanie pre každého

Obchodníčka stavila na aktuálny hit – ropu. Vyzvala ma, aby som si na konkrétnej stránke pozrel vývoj cien tejto komodity, ktorá prirodzene rastie a podľa nej rásť bude. Vysvetlila mi, že ich „tím analytikov denne robí analýzu trhu a vyhľadáva len také príležitosti, ktoré aktuálne hýbu svetom“.

To neznie nedôveryhodne. No práve takáto relatívna istota môže vzbudiť falošný dojem, že ich rady fungujú aj pri neistejších tituloch. Čo, samozrejme, nie je pravda. Celkovo sa firma snaží vzbudiť dojem, že intradenné obchodovanie je vhodné pre bežných ľudí, stačí mať peniaze. Investovať ich naučia. A ani i...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-05 13:21:26 - Feat.: - Title: Čistý zisk investičného konglomerátu miliardára Buffetta prudko klesol, prevádzkový však zaznamenal rekord 02 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 04 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 20:48