StoryEditor

Nový Trianon, kibuce alebo možný výbuch?

19.08.2009, 00:00

Medzi printovým a online vydaním pravicovo (á la Fidesz) orientovaného denníka Magyar Nemzet visí priepasť desiatich dní, toľko trvá možnosť overiť si v inom médiu zaznamenanú informáciu pochádzajúcu z aktuálnej tlačenej verzie tohto periodika. Ani po štyroch mesiacoch však nestráca na aktuálnosti článok o tom, že v Maďarsku môže hroziť zo strany Rómov nový Trianon. Znamená to, že by si Rómovia mohli nárokovať územie, na ktorom by sa generoval model ich etnickej či dokonca štátnej samostatnosti. Odhliadnuc od toho, že v rámci jedného štátu to nie je reálne, v európskom meradle azda aj áno, viac by mal rezonovať v medzinárodnom rozsahu varujúci hlas o tom, že rómsky problém je závažnejší ako  globálna hospodárska kríza. Na prekonanie ekonomického úpadku tvoria manuály najučenejšie hlavy tohto sveta, v rómskom marazme sú vyhliadky na zmenu nulové, lebo ani jedna vláda  systematicky neforsíruje ponuky na riešenie aktuálneho stavu, ale z hľadiska budúcich rokov. Rómovia reprodukujú samých seba, sú etnikom budúcnosti, z menšiny sa stane väčšina. Sú však obavy, že každé tvrdšie opatrenie proti tomuto trendu by ohrozovalo ľudské práva podajedných, treba však súčasne povedať, že nie viac, ako oni ohrozujú životné prostredie a svojich spoluobčanov.         

Slovensko nie je výnimkou v tom, že keď si niektorý politik vyrobí debakel, padá s ním do jamy levovej aj to, čo stálo za zachovanie. S menom Vladimíra Ruska sa viažu priam klasické príbehy strany so zámerom rýchlo sa dostať k moci a v nej sa potom najesť, tiež čo najrýchlejšie. No Vladimír Rusko bol aj otcom myšlienky kibucov pre Rómov. Mali to byť oázy, v ktorých by sa aspoň v minimálnej miere uplatnila samospráva, pomocou štátu by sa sami Rómovia podieľali na fungovaní svojej sociálnej, zdravotnej a vzdelávacej siete. Deti povinne do školy, keby to nešlo inak, pomocou rómskej polície, vlastnými správnymi orgánmi dozor na udržiavanie poriadku, čistoty, rozvoja infraštruktúry v obci, (v kibucoch, osadách).

Menej ako Trianon a viac, ako majú teraz. To mohli byť kibuce. Aké boli námietky proti nim? Vraj by to bola segregácia, prax proti ústavou zaručujúcim právam na rovnosť a iné vládne i mimovládne predsudky. Keďže väčším problémom ako kibuce bol sám Pavol Rusko, ešte skôr ako ním otriasla kauza miliardovej transakcie, Pál Csáky, ktorý v Dzurindovej vláde bol tútorom menšín, neprebral od nekompetentného v danej veci to, čo  mohlo znamenať v jeho agende pioniersky čin. Ale ako by aj mohol odborník na menšiny brať rozumy od iného, dokonca rovno od diabla liberálov?! Projekt kibucov zakapal už v zárodku a na nič iné nám ani teraz nedochodí. Problém Rómov prerastá cez hlavy politikov i štátu, nadobúda európsky, ba aj svetový rozmer, ako sú napríklad kanadské víza pre všetkých Čechov. Brusel vie pokarhať, ale nie pomôcť, a tiež nemá ustanovený orgán, ktorý by sa venoval koncepčne demografickej explózii rómskeho etnika v Európe.

Česko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko sú na tom rovnako. Možno by pomohla schopnosť kooperácie, žiadne špeciálne komisie, úrady a splnomocnenci, ale priame intervencie vlád ako v čase plynového kolapsu, no veď aj táto etnická sloj v pásme civilizácie je neregulovaná plynová komora, ktorá môže vybuchnúť ako  pred pár dňami iný úkaz v Handlovej.

Tibor Ferko je dramaturg, publicista

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
21. máj 2024 16:33