StoryEditor

Vonku huj a doma fuj!

19.11.2007, 23:00

Jednou zo starostí zahraničných diplomatov v rozhovoroch so slovenskými politikmi určitej politickej orientácie bolo vždy pochopiť, o čom hovoria, keď spomínali Radu Európy. Či nemyslia náhodou Európsku radu. European Council alebo Council of Europe - Európska rada ako najvyšší orgán Európskej únie a Rada Európy ako najstaršia európska organizácia, je pre niektorých neprekonateľným hlavolamom dodnes. Rada Európy, založená v roku 1949, kontroluje svojich členov, či dodržujú princípy právneho štátu a ochraňujú ľudské práva. Na tom bazírujú.

A teraz sa pozrime, ako to vyzerá s naším polročným predsedníctvom vo Výbore ministrov Rady Európy. Nechcem tým povedať, že by Slovenská republika, v porovnaní s niektorými členskými štátmi, ľudské práva nedodržiavala. Chcem len pripomenúť, v akom postavení sa u nás ocitli mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú ľudskými právami.

Akurát pred rokom navrhlo ministerstvo financií zrušiť 2 % asignáciu daní. Po protestoch opozície umožnili daňovníkom, aby poukázali 2 % charitatívnym, športovým a kultúrnym organizáciám. Smolu majú ochrancovia životného prostredia a ľudských práv. Niežeby sme boli naivní a nevedeli prečo. Ako povedal podpredseda parlamentu Číž: Teraz vládneme my a nie nejaké organizácie, ktoré nevyhrali voľby. Ešte lapidárnejší bol poslanec za ĽS-HZDS Halecký: To je za ten rok 1998!
Takže ako budeme predsedať Rade Európy? Minister zahraničných vecí Kubiš sa bude prechádzať s vypnutou hruďou po Štrasburgu a nerobme si ilúzie, že sa ho niekto spýta na to, ako sa doma správame k týmto organizáciám. Kým však nepríde do parlamentu návrh na zrušenie nezmyselného obmedzenia ochrancov ľudských práv, je to všetko ako v Kocúrkove. Vonku huj a doma fuj!

Magadaléna Vášáryová, poslankyňa NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 03:09