HN/Peter Mayer
StoryEditor

Život v inom svete

28.02.2022, 23:00

Francis Fukuyama po páde berlínskeho múru písal o konci histórie. Komunizmus aj fašizmus boli porazené, éra globálnej spolupráce a obchodu sa mohla začať. Bohužiaľ, v priamom prenose vidíme, že nielen časy studenej, ale aj reálnej vojny sú späť už aj v Európe.

Dúfam, že si to začnú uvedomovať aj bábky ruského režimu, ktoré u nás šíria ruskú propagandu cez všetky médiá. Hlbší rozbor prenechám politológom, rád by som však povedal pár slov k možným ekonomickým následkom vojny.

Primárne kanály vplyvu budú v troch rovinách: ceny, obchod a neistota. Napriek klesajúcemu trendu, eurozóna je stále veľmi závislá od ropy a zemného plynu z Ruska (20 až 30 percent).

Slovensko bohužiaľ ešte oveľa viac ako priemer. Preto sa nemôžeme čudovať, že ceny energetických komodít na trhoch atakujú vysoké hodnoty.

​Tam sa však príbeh nekončí. Rusko a Ukrajina sú signifikantnými hráčmi aj na trhu s obilninami a kovmi. Inak povedané, už teraz vysoké inflačné čísla dostanú ďalšie steroidy, minimálne v najbližšom období.

Vrások na čelách centrálnych bankárov pribudne a ministri financií budú riešiť kompenzačné opatrenia pre ekonomicky najslabších.

Utlmenie obchodu sa môže týkať nielen komodít, ale aj ďalších sektorov. Veľa závisí od toho, ako tvrdo budú nastavené sankcie. Pozastavené môžu byť exporty technológií, ale aj sofistikovanejších súčiastok, ktoré sú potrebné pre vojenské jednotky. Tento kanál je však pre eurozónu relatívne slabý.

Dopyt z Ruska predstavuje menej ako päť percent exportu. Obchoduje sa aj vo financiách, kde sa plánujú zaviesť opatrenia na znemožnenie prístupu Ruska ku kapitálu. Účinnosť je však otázna z dvoch dôvodov. Po prvé, Čína môže hravo nahradiť tieto toky a nie je celkom jasné, ako sa zachová.

​Po druhé, po anexii Krymu je už Rusko oveľa lepšie pripravené na prípadnú finančnú izoláciu. Rezervy sú vysoké, štátny dlh je nízky.

Len nedávno sme zažili v súvislosti s pandémiou, ako dokáže neistota ukrojiť z rastu ekonomík. Putinova agresia vytlačila geopolitickú neistotu na nové výšiny. Neznámych neznámych je opäť veľmi veľa.

Čo je jeho konečný cieľ? Ako bude vyzerať svet po vojne? Rusko ako druhá Severná Kórea? Opätovné rozdelenie sveta na Východ verzus Západ? Nová železná opona? Táto neistota má nemalú ekonomickú cenu.

​Svet sa zmenil pred našimi očami. Dúfajme, že následky, ktoré ponesieme, budú len ekonomického charakteru. Budeme musieť výrazne urýchliť prechod na zelené zdroje energie, ktoré sú v pláne v súvislosti s klimatickou zmenou. Financovanie obrany musí byť prioritizované a efektívne.

Teraz, keď už vieme, odkiaľ fúka vietor, bude to ľahšie. Ale hlavne, musíme sa spájať, a nie rozdeľovať. O tom, kam patríme, už teraz nemôže byť ani štipka pochybnosti.

01 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 02 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 03 - Modified: 2024-05-06 13:59:56 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú pre príspevok o Talibane 04 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 05 - Modified: 2024-05-06 13:23:42 - Feat.: - Title: Rusko pritvrdilo voči mimovládkam a nezávislým médiám. Sprísnilo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 20:30