StoryEditor

Kde bolo, tam bolo...

08.11.2015, 23:00
Migračná kríza pripomína rozprávku. Ibaže so zlým koncom.

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden úžasný kontinent, ktorý sa volal Európa. Žili v nej relatívne šťastní a spokojní obyvatelia, ktorí budovali svoje štáty na základoch tradícií, obyčajov a tiež kultúrneho dedičstva. Mnoho rokov sa im to pomerne úspešne darilo.

Až jedného dňa prišiel zvrat. Bohužiaľ, nie k lepšiemu. Po tom, čo sa Spojené štáty americké za každú cenu rozhodli exportovať demokraciu do krajín, v ktorých bol hlavným náboženstvom islam, prepuklo doslova peklo.

USA však svoju misiu takpovediac iba rozbehli, ale nezostali až do konca. Odtiahli preč. Umelým zásahom nechali moslimské krajiny napospas kmeňom a skupinám, ktoré rovnako ako obyvatelia týchto krajín nechápali, nechápu a zrejme ani nebudú chápať slovo demokracia a jeho základné princípy. Nemajú s ním totiž žiadnu historickú skúsenosť. A čuduj sa svete, moslimský svet sa dal do pohybu. Najprv malými člnmi, potom loďami, najprv v stovkách, potom v tisícoch až desaťtisícoch odídenci prekračovali moria, rieky, polia a hranice. Čo ich sem hnalo? Vidina poväčšine lepšieho života v Európe. A čuduj sa svete, vládcovia Európy zostali v nemom úžase. Namiesto rozhodnej ochrany svojich obyvateľov, kultúry a ekonomiky sa len nemo prizerali na tisíce migrantov tiahnucich do Európy. A pritom už takmer päť rokov dostávali informácie z tajných služieb či od veľvyslancov, že sa na náš kontinent valí vlna migrantov.

Niektorí európski štátnici boli až takí zmätení, že si pomýlili svetové strany a vôbec nepochopili, kde je sever. Dokonca niektorí z nich priam vyzvali migrantov, aby prišli k nám do Európy s tým, že my sa o nich postaráme. Veď napokon máme z čoho. Aspoň oni si to určite myslia. Ale čo my ostatní?

Nezostalo to však bez následkov. Podaktorí vládcovia po vyslovení svojich názorov zostali prekvapení, že pozvanie migrantov vyvolalo vlny nevôle u väčšiny občanov v ich krajinách. A zasa sa niet čomu čudovať. Veď napokon, nemáme svojich problémov dosť? Nízky hospodársky rast, vysokú nezamestnanosť mladých ľudí, prestarnuté obyvateľstvo a negatívny trend demografickej krivky, zlyhanie multikultúry a doposiaľ nezvládnutý vlastný problém národnostnej menšiny – Rómov. A toto nie je iba slovenská realita. Väčšina týchto problémov sa týka mnohých európskych krajín.

Najpodstatnejší dôsledok migračnej krízy je: Európania postupne prichádzajú o jednu z najväčších výhod a prínosov spoločného života v únii – Schengen. Európa teraz stojí pred historickou dilemou. Nechať postupne zničiť svoju kultúru, tradície, zvyky, mentalitu a vo veľkej časti aj vieru v spoločnú Európu? Alebo sa zachovať ako dobrý a zodpovedný panovník, ktorému záleží na šťastí a kvalite života svojich obyvateľov? Táto „rozprávka“ sa začala tradične, ako ostatné, slovami „kde bolo, tam bolo“. Lenže zrejme nebude mať príliš šťastný koniec. Vlastne, dobre už bolo.

01 - Modified: 2007-11-04 22:45:44 - Feat.: 0 - Title: Každý dvadsiaty Európan pracuje načierno
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 22:02