StoryEditor

Zomrel kráľ

26.05.2016, 00:00

Slovensko sa nedávno rozlúčilo s kráľom slovenských hercov Karolom Machatom. Na jeho hereckom umení a pod vplyvom jeho podmanivého a nenapodobiteľného hlasu vyrastali viaceré generácie. Zanechal po sebe obrovské kultúrne dedičstvo v podobe dramatických aj komických postáv, v divadelných hrách, televíznych inscenáciách, rozhlasových rozprávkach a filmoch. Jeho skromnosť, pracovitosť, intelekt a ľudská dobrota z neho už počas života spravili legendu. Každého chcel spraviť lepším, lebo veril v ľudské dobro.


Žiaľ, na Slovensku človek musí zomrieť, aby sa dozvedel, čo pre svoje okolie znamenal. Pán Hlas, ako Karola Machatu volali, zanechal odkaz nám všetkým. Či už hereckej generácii, manažérom alebo obyčajným ľuďom. Poznal som ho osobne. Aj pre mňa bol vzorom, hoci nie som herec, ale bankár a manažér. Jeho nesmierna pracovitosť, usilovnosť a zároveň ľudskosť by rozhodne nemali chýbať ani v biznise. Bol vždy pripravený na svoju rolu. Kým ostatní herci na prvom čítaní divadelnej hry čítali text zo scenára, Karol Machata ho už vedel naspamäť. Bol dochvíľny a nikdy nikam nemeškal. Nemal rád pocty a ocenenia. Nikdy sa neznížil, aby hral v reklame. Nikdy mu nezáležalo na sláve, išlo mu len o kvalitu. Vedel včas a so cťou odísť. Bol nesmierne pokorný. Láska a pokora sprevádzali aj jeho osobný život. S obrovským srdcom sa staral o svoju takmer slepú manželku.


Odišiel posledný herec z takzvanej slnečnej generácie, ktorá bola svojho času jednou z troch najlepších v Európe. Poslednýkrát spadla opona a zaznel posledný potlesk. Posledný z posledných sa odobral na večnosť. Dnes za ním plače Slovensko, lebo je len malou bodkou na zemi. Keby bolo veľkým fľakom zeme, tak by ho oplakával celý svet.


Zomrel kráľ. Patrilo by sa napísať Nech žije kráľ, ale druhý kráľ ako Karol Machata tak skoro nebude. Škoda. Svet by bol krajší, keby takýchto kráľov bolo viac. Hľadajme preto všetci v sebe schopnosti, dobré vlastnosti, aby každého z nás mohli počas života, aj po ňom, považovať za „kráľov“. Svet plný kráľov Machatov bude totiž krajším miestom pre život.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 18:43