StoryEditor

Morálne rovná sa aj zákonné

06.07.2016, 00:00

Je iba zopár mesiacov od volieb. Napriek tomu sa odohralo už mnoho vzrušujúcich udalostí, ktoré nás určite nenechávajú chladnými. Čo však znepokojilo mňa ako dlhoročného bankára najviac, je, že bankové tajomstvo už vlastne nie je tajomstvom pre každého.

Tvrdím, že prezumpcia neviny je svätá. Obvinený nie je odsúdený. Ak mám zaujať občiansky postoj, musím mať dostatok argumentov, aby som obstál a bol dôveryhodný. Na jednej strane stojí minister, ktorého aktivity vníma časť verejnosti ako pochybné. Na druhej strane je asistent poslanca, ktorý porušil bankové tajomstvo. Prezradil niečo, čo bolo doposiaľ sväté. Bohužiaľ, doposiaľ. Ako zamestnanec komerčnej banky zverejnil informácie, ktoré mal právo poskytnúť, ale len v zmysle platných zákonov a vnútorných predpisov banky. V hre je viacero otázok. Mal povolenie banky byť asistentom poslanca, ktorý musí mať živnosť? Ak mal povolenie vstúpiť do účtov a zistil, že je v nich niečo podozrivé, mal v zmysle interných smerníc posunúť informácie nadriadeným. Ak by neuspel, mohol použiť inštitút informovania orgánov činných v trestnom konaní. Avšak neurobil tak. Všetky tieto otázniky vo mne vyvolávajú pocit, že ani tak nie je bojovník proti korupcii, ale skôr ten, čo porušil vnútorné predpisy banky a zákon. Považujem za čudné, že niektorí poslanci chcú z neho urobiť martýra. Tak trochu mi to pripomína Gavrila Principa, ktorý zabil následníka trónu a vyvolal prvú svetovú vojnu. Stal sa hrdinom napriek miliónom mŕtvych ľudí. Doteraz je pre niektorých vrahom, pre iných hrdinom.

Zákonodarcovia by si mali uvedomiť, že ochraňujú toho, kto porušil zákon, a to by určite nemali, na to zvolení neboli. Nemali by sa stavať do roly prokurátorov, vyšetrovateľov a sudcov. Ako bankár by som uvítal, keby sa táto kauza čo najskôr vyšetrila. Ako človek a volič by som však privítal aj to, aby spochybnený minister nechal voľnú cestu pre vyšetrenie jeho kauzy, v ktorej popri sebe kráčajú morálka a zákon.

Myslím si totiž, že ak niekto neúnavne hľadá morálku a etiku nielen v politike, v prvom rade musí vychádzať zo zákona. Pretože morálne môže byť iba to, čo je aj v súlade so zákonom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 13:57