Generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Buďme féroví a nehľadajme skratky

05.06.2023, 10:41
Autor:
Jozef KissJozef Kiss

Po novom musia farmári k žiadostiam povinne prikladať aj to, aký majú vzťah k pôde, na ktorú chcú dotáciu.

Nové programové obdobie 2023 až 2027 prináša pre farmárov a potravinárov viaceré novinky a zmeny. Sú predovšetkým o ekologickom hospodárení, elektronizácii procesov, ale aj o povinnosti preukazovať vzťah k obhospodarovanej pôde. A práve tá je pre budúcnosť trvalo udržateľného hospodárenia na Slovensku kľúčová. Rád vysvetlím v nasledujúcich riadkoch prečo.

image

Agrorezort musí podľa Bíreša s EÚ rýchlo riešiť dovoz komodít z Ukrajiny

Do Pôdohospodárskej platobnej agentúry som nastúpil ako manažér z bankového prostredia a dnes po takmer dvoch rokoch si dovolím povedať, že na to, aby poľnohospodárstvo na Slovensku dlhodobo prosperovalo a fungovalo, je potrebná predovšetkým jedna zásadná zmena. Tú nám nemusí nikto nariaďovať ani písať do rozsiahlych manuálov. Je to zmena, ktorú máme sami plne v našich rukách. Nazýva sa POCTIVOSŤ a FÉROVOSŤ. Poľnohospodárstvo bude funkčné, efektívne a spravodlivé iba vtedy, ak prestaneme hľadať skratky. Pretože aj pri tých skratkách nekompromisne platí, že ak niekto niečo neoprávnene získa, tak je tu vždy aj niekto, kto to isté „niečo“ zasa neoprávnene stratí. Keď vezmem susedovi z dvora vrece zemiakov, tak ja ho mám, ale on ho nemá. Tak to jednoducho je.

Nedávno sme začali prijímať žiadosti o priame platby v novom programovom období 2023 až 2027. Po novom k nim musia farmári povinne prikladať aj to, aký majú vzťah k pôde, na ktorú žiadajú dotáciu. Nazývame to Súpis nájomných a užívacích vzťahov. To znamená, že k tej obhospodarovanej pôde, ktorú farmár vlastní, predloží list vlastníctva. Ak žiada platbu aj na pôdu, ktorú obhospodaruje, ale nevlastní, tak predloží zmluvu, ktorá ho oprávňuje danú plochu využívať. Táto zdanlivo samozrejmá povinnosť tu doteraz nebola. Respektíve bola, ale iba na papieri, pretože ju zaviedol ešte zákon 504 z roku 2003. Doteraz sa však v praxi neuplatňovala... A aj to bolo dôvodom toľkých sporov, skrivodlivosti, nesvárov a nevraživosti na slovenských poliach. Nehovorím, že táto povinnosť všetko zázračne vyrieši, ale nepochybne pomôže tomu, aby sa odteraz hospodárilo férovejšie a slušnejšie. A postupne aj úplne férovo a úplne slušne. Uvedomujem si aj to, že v mnohých prípadoch bude splnenie povinnosti, vzhľadom na vysokú rozdrobenosť pozemkov na Slovensku, veľmi náročné. Ale musíme s tým začať, pretože verím, že je to nevyhnutný krok k „narovnaniu“ vzťahov k pôde a k spravodlivému a transparentnému vyplácaniu dotácií.

Navyše, nikto sa nemôže tváriť úplne prekvapene, pretože, ako som spomínal, túto povinnosť definoval už zákon spred 20 rokov... A bolo by veľkým zlyhaním, ak by prešlo ďalších 20 rokov a my by sme sa v tejto veci nikam nepohli.

01 - Modified: 2024-04-26 15:41:30 - Feat.: - Title: Farmárom majú s problémami pomôcť bezúročné pôžičky od štátnej banky 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 04 - Modified: 2024-04-16 22:11:39 - Feat.: - Title: Špeciálna príloha o pôde a majetku. Takto získate jedinečné rady a tipy 05 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 13:45