StoryEditor

Danone kvôli inflácii obmedzuje sortiment predávaných výrobkov

21.06.2022, 09:45
Autor:
ČTKČTK

Niektoré supermarkety by mali dostávať výrobky s menej druhmi príchutí a menší výber veľkostí balenia.

Francúzsky potravinársky gigant a najväčší svetový výrobca jogurtov Danone obmedzuje rozmanitosť produktov, ktoré predáva. Agentúre Reuters to povedala vedúca globálneho predaja firmy Ayla Zizová. Spoločnosť je podľa nej nútená reagovať na rast cien ropy a papiera a na meniace sa návyky spotrebiteľov, ktorí kvôli zdražovaniu, spôsobenému vyššími cenami dopravy po koronavírusovej pandémii a ruskou vojnou na Ukrajine, obmedzujú nákupy.

Zizová uviedla, že Danone chce „zostať konkurencieschopné", takže neobmedzuje zľavové akcie, ale namiesto toho predáva menej typov produktov, čo mu tiež pomôže ušetriť náklady na logistiku. Firma podľa nej obmedzuje takzvané „skladové jednotky" (SKU), čo znamená, že niektoré supermarkety by mali dostávať výrobky s menej druhmi príchutí a menší výber veľkostí balenia. Spoločnosť teraz rokuje s jednotlivými supermarketmi, aby vyhodnotila, ktoré SKU ukončiť.

Spotrebiteľské spoločnosti ako Danone vyrábajú mnoho verzií rovnakého produktu – od veľkých a malých téglikov rovnakého jogurtu po rôzne príchute a množstevné balenie. Zjednodušenie sortimentu by mohlo znamenať, že niektoré z nich by mohli byť obetované, aby bolo pre maloobchodníkov lacnejšie ich skladovať a spravovať menšie a menej zložité skladové zásoby. Supermarkety by tak mohli na skladovanie, sledovanie a prepravu produktov vynakladať menej peňazí.

Výrobcovia potravín vedú so supermarketmi od minulého roka rozhovory o cenách. Diskusie sú obzvlášť tvrdé v Európe, pretože tunajšie náklady na dopravu sa vyšplhali na rekordnú výšku. Britský potravinársky reťazec Tesco v piatok uviedol, že niektorí Briti kvôli rastu životných nákladov nakupujú menej či častejšie prechádzajú na lacnejšie produkty jeho vlastnej značky. Niektoré obchody s potravinami rad výrobkov z pultov už tento rok odstránili, pretože si ich ďalej nemohli dovoliť predávať.

01 - Modified: 2023-09-04 10:12:26 - Feat.: - Title: Danone Česká republika a Slovensko má nového Country manažéra Francisca Kissa 02 - Modified: 2022-03-10 13:52:05 - Feat.: - Title: Danone má nového marketingového riaditeľa 03 - Modified: 2022-02-03 10:55:15 - Feat.: - Title: Danone v Česku a na Slovensku má novú PR agentúru 04 - Modified: 2021-06-10 08:08:40 - Feat.: - Title: Danone uvádza na trh novinku v recyklovateľnom obale 05 - Modified: 2021-05-25 11:11:26 - Feat.: - Title: Danone na svojich výrobkoch na Slovensku zavádza nutričné značenie Nutri-Score
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
07. máj 2024 00:54