StoryEditor

Španielsko zachvátilo lotériové šialenstvo, stalo sa top témou médií

22.12.2017, 20:43
Autor:
redredČTKČTK
Najstaršia lotéria na svete zatienila aj voľby v Katalánsku.

Voľby v Katalánsku z popredných stránok snáď všetkých španielskych médií dnes odsunula na druhé miesto ľahšia téma - vianočná lotéria El Gordo (tlsťoch).

elgordo.com

Táto španielska lotéria, ktorá patrí k najstarším a najväčším na svete, spôsobuje každoročne v krajine žrebovacie šialenstvo. Vzhľadom k zložitému systému a vďaka tomu, že žreby, respektíve ich časti, kupujú ľudia spoločne v skupinách, sú výhercov tisíce. Rozdelených bolo celkovo 2,38 miliardy eur.

elgordo.com

​Zaujímavosťou tejto lotérie je aj jej vyhlasovanie. To sa už niekoľko rokov koná v madridskom divadle a výherné čísla tam oznamujú deti spevom. Celý prenos je tak zábavnou záležitosťou, ktorá dnes trvala vyše štyri hodiny. Niektorí na žrebovanie prichádzajú v maskách, už pred otvorením divadla stáli návštevníci dlhé rady na vstup.

Dnešným výherným číslom sa stalo 71 198 a výhra putovala do 12 španielskych provincií. Lotéria nie je postavená na jackpote, ale na zložitom systéme, ktorý zaisťuje aspoň minimálnu výhru pre tisícky tipujúcich. Každý žreb sa delí na desať kupónov, takže ľudia si zvyčajne kupujú len kupóny, nie celé tikety. Často sa pri ich nákupe združujú do tímov.

elgordo.com

​Niektorí si vyberajú čísla podľa osobných výročí. Tento rok boli v obľube aj politicky zafarbené čísla. Napríklad už od leta boli vypredané lístky s číslom "00155" podľa čísla (155) článku španielskej ústavy. Podľa tohto článku môže španielska vláda obmedziť autonómiu regiónu, ak jeho vedenie porušuje ústavu. Madrid ho tento rok aplikoval prvýkrát v histórii, a to na Katalánsko. Obľúbeným číslom bolo tento rok aj 11017, ktoré odkazuje na dátum referenda o nezávislosti Katalánska z 1. októbra.

Záujem o predaj žrebov v lotérii, ktorej história siaha až do 19. storočia, už niekoľko rokov rastie. Tento rok sa zvýšil predaj oproti predchádzajúcemu roku o 3,3 percenta.

Rovnako populárna ako samotná španielska Vianočná lotéria, je aj reklama, ktorá láka na výhru. Dalo by sa povedať, že to, čo Britov znamenajú reklamy John Lewisa, pre španielov to sú reklamy na Vianočnú lotériu. Tohtoročnú Danielle napríklad režíroval známy režisér Alejandro Amenabar (Volanie mora, Tí druhí) a má takmer dvadsať minút.

V roku 2015 reklama pripomínala rozprávku od Pixaru:

Všetky reklamy, ktoré sú určené pre španielsku Vianočnú lotériu (Loteria Navidad) majú jedno spoločné - sú dostatočne emotívne, aby ľudí prilákali k kúpe žrebov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 15:19