TASR/František Iván
StoryEditor

Ľ. Laššáková: Systém fondov na podporu kultúry je plne funkčný. Zmeny však nevylučuje

02.04.2018, 11:00
Autor:
TASRTASR
O zánik fondov vytvorených za Mareka Maďariča sa podľa ministerky netreba obávať.

Štruktúra nezávislých verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru je dnes stabilizovaná a plne funkčná. Vyhlásila to ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). O ďalšiu pôsobnosť týchto fondov, vytvorených za jej predchodcu Mareka Maďariča (Smer-SD), sa podľa nej netreba obávať.

"Ich rušenie by som pokladala za krok späť, ktorý by mal pre kultúru fatálne následky," dodala Laššáková. "Ak prídu zmeny, budú to zmeny smerujúce k vylepšeniu existujúceho systému a k stimulácii rozvoja fondov a tak i rozvoju nezávislej kultúry," poznamenala o vízii budúcnosti Audiovizuálneho fondu (AvF), Fondu na podporu umenia (FPU) i Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM).

Laššáková zdieľa myšlienku svojho predchodcu, aby sa súčasťou FPU stalo i akvizičné oddelenie. To by v spolupráci rezortu kultúry a ministerstva financií kumulovalo finančné prostriedky a umožňovalo tak umeleckým telesám a inštitúciám využiť pre svoju činnosť artefakty alebo nástroje, ktoré by si z vlastného rozpočtu nemohli dovoliť.

"Verím, že v spolupráci s ministerstvom financií sa podarí nájsť modul, aby aj v tejto oblasti, ktorá je finančne mimoriadne náročná, no ako ukazuje prax i potrebná, nastal pozitívny progres,“ uviedla.

​Intenzívna propagácia a centralizovaná podpora

Prispieť chce tiež k pozitívnemu posunu v oblasti rozvoja kreatívneho priemyslu, ktorému prisudzuje výrazný ekonomický potenciál. „Tejto agende som sa venovala hneď v prvý deň pôsobenia. Po dôkladnej analýze návrhov a potrebných krokov, ktoré s nimi súvisia, budem dbať aj na intenzívnu propagáciu,“ avizovala.

Podľa nej sa rezort už zaoberá návrhom výzvy na projektové zámery pre centralizovanú podporu. "Tá je zameraná na budovanie kreatívnych centier v regiónoch. Zároveň pripravujeme výzvu na decentralizovanú podporu, ktorá je určená  pre malé a stredné podniky v kultúrnom a kreatívnom priemysle," ozrejmila ministerka. Pripomenula, že podpora kreatívneho priemyslu je tiež jedným z cieľov dotačného systému existujúcich verejnoprávnych fondov.

01 - Modified: 2018-04-17 13:11:52 - Feat.: - Title: Signatári výzvy Kultúrny reparát sa stretli s ministerkou Laššákovou. Považujú ju za nekvalifikovanú straníčku 02 - Modified: 2018-04-17 13:14:50 - Feat.: - Title: Ministerka Laššáková sa stretne so signatármi petície za jej odstúpenie 03 - Modified: 2018-04-02 09:01:53 - Feat.: - Title: Ľ. Laššáková: Diskusii o kvótach pre slovenské pesničky sa nebránim 04 - Modified: 2018-04-17 13:14:04 - Feat.: - Title: Odstúpenie ministerky kultúry požadujú stovky osobností. Výzvu podpísala aj Jana Kirschner, Michal Havran alebo Eva Borušovičová 05 - Modified: 2018-04-17 13:13:19 - Feat.: - Title: Umelci sa búria. Vyzývajú ministerku kultúry, aby odstúpila z funkcie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 20:14