Ľubica LaššákováTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ministerka Laššáková sa stretne so signatármi petície za jej odstúpenie

11.04.2018, 15:28
Autor:
TASRTASR
Stretnutie sa uskutoční budúci týždeň.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) informovala, že sa v priebehu budúceho týždňa stretne so signatármi, ktorí podpísali výzvu za jej výmenu na čele rezortu kultúry. Uviedla to po dnešnom rokovaní vlády.

"Obsahom by mali byť praktické záležitosti, teda ako by aj oni mohli pomôcť tej slovenskej kultúre," povedala Laššáková.

Ministerka zároveň predstavila nového generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry. Stane sa ním Kamil Peteraj, ktorý nahradí doterajšiu šéfku služobného úradu Emíliu Kršíkovú, ktorú vláda v stredu odvolala z funkcie. Návrh na výmenu predložila Ľ. Laššáková, Peteraj podľa nej preukázal splnenie zákonných predpokladov na výkon funkcie. Peteraja do funkcie vláda vymenovala na dnešnom zasadnutí. Funkcie sa ujme vo štvrtok 12. apríla.

Laššáková potvrdila, že ide o syna textára piesní. "Je to človek, ktorý sa celý život pohyboval v oblasti kultúry a má výborné manažérske vzdelanie, takže určite to využijem," zhodnotila ministerka.

Laššáková nastúpila do rezortu po Marekovi Maďaričovi (Smer-SD), ktorý ho viedol niekoľko rokov. Maďarič odstúpil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Neskôr sa zmenila celá vláda, keďže Robert Fico (Smer-SD) podal demisiu a došlo k rekonštrukcii kabinetu, nastúpila exekutíva pod vedením Pellegriniho.

Po jej nástupe podpísali herci, režiséri, filmári, spisovatelia a výtvarníci petíciu Žiadame okamžitý kultúrny reparát. Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) prostredníctvom nej žiadali, aby navrhol na tento post človeka, ktorého by si mohli vážiť. Výzvu na bezodkladné odstúpenie Laššákovej z postu ministerky kultúry podpísali tisícky ľudí pôsobiacich v kultúre a v celom spektre jej oblastí. 

Premiéra žiadajú, aby na tento post vymenoval osobnosť, ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti. Upozorňujú na fakt, že na najvyššie posty v mnohých rezortoch zasadajú aj po tzv. rekonštrukcii vlády nekompetentní ľudia.

“Tak ako v roku 1989 či v 1998 sa však ukázalo, že Slovensko je plné ľudí, ktorí chcú žiť v slušnej krajine. Nielen na námestiach dali v minulých dňoch a týždňoch najavo, že stačilo. Že nezmyselná smrť dvoch mladých ľudí nás zaväzuje k tomu, aby sme veci zmenili,” píšu signatári vo výzve.

01 - Modified: 2018-04-30 13:24:06 - Feat.: - Title: Umelci organizujú protestné zhromaždenie. Kultúrny reparát bude pred Úradom vlády 02 - Modified: 2018-04-17 13:11:52 - Feat.: - Title: Signatári výzvy Kultúrny reparát sa stretli s ministerkou Laššákovou. Považujú ju za nekvalifikovanú straníčku 03 - Modified: 2018-04-02 09:01:53 - Feat.: - Title: Ľ. Laššáková: Diskusii o kvótach pre slovenské pesničky sa nebránim 04 - Modified: 2018-04-02 09:01:08 - Feat.: - Title: Ľ. Laššáková: Systém fondov na podporu kultúry je plne funkčný. Zmeny však nevylučuje 05 - Modified: 2018-04-17 13:14:04 - Feat.: - Title: Odstúpenie ministerky kultúry požadujú stovky osobností. Výzvu podpísala aj Jana Kirschner, Michal Havran alebo Eva Borušovičová
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 17:44