HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zahraničné médiá si všimli protesty v Bratislave: Hnev ulice má meno. Robert Kaliňák

08.07.2016, 00:00
Zahraničné médiá si všimli demonštrácie, o ktorých premiér Fico v Štrasburgu nerozpráva.

Robert Fico v stredu vystúpil v Európskom parlamente. Doma medzitým opoziční poslanci odvolávali ministra vnútra, na rad mal prísť aj on. Predseda parlamentu Andrej Danko preto mimoriadnu chôdzu presunul na september. Opozícia sa následne obrátila na ústavný súd a každý pondelok chce pokračovať v demonštráciách. Tie si už všimli aj zahraničné médiá.

„Dianie po brexite či vyjednávanie kompromisu o imigrantskej kríze. Agenda slovenského premiéra je už plná, sociálny demokrat Robert Fico prevzal 1. júla predsedníctvo Európskej únie. Teraz však má riešiť politické problémy doma,“ píše na svojich stránkach francúzsky ľavicový denník Le Monde.

Pozrite sa ako to vyzeralo na proteste pred Bonaparte:

Napoleonove plány dobývania
O Ficovi hovorí ako o človeku, ktorý je v politike dlho a môže čoskoro hodiť uterák do ringu. Najmä ak jeho strana čelí korupčnému škandálu. Le Monde informuje o Ficovom aprílovom chirurgickom zákroku, z ktorého sa premiér ešte plne nezotavil. Slovensko opisuje ako krajinu, ktorá od získania samostatnosti zažila desiatky korupčných škandálov. Hoci sa o nich často informuje v tlači, nik kľúčový vo väzení doteraz neskončil.

„Tentoraz je však opozícia rozhodnutá využiť svetlo, ktoré bude svietiť počas šesťmesačného predsedníctva. Na ulici organizuje akcie a tisíce ľudí na volanie opozície reagujú. Ich hnev má meno: meno charizmatického ministra s výzorom matadora, Roberta Kaliňáka.“ Autor článku Blaise Gauquelin píše aj o časopise Trend, ktorý kauzu s DPH v januári otvoril. Nevynecháva luxusný bytový komplex, kľúčové miesto demonštrácií.

„Robert Fico v rezidencii s výhľadom na Bratislavu, ktorá patrí Ladislavovi Bašternákovi, býva. Sídlo sa honosne nazýva Bonaparte. Práve tu francúzsky cisár vymýšľal plány svojho dobývania,“ píše Gauquelin. V Le Monde spomína aj žalobu na Trend za ohováranie i mladého asistenta poslanca Rajtára.

Neúspešný Reuters
O kauze ministra vnútra Roberta Kaliňáka už v podobnom duchu informovala aj prestížna britská agentúra Reuters. „Tisíce Slovákov protestovali a požadovali Kaliňákovu rezignáciu kvôli obchodnej transakcii s developerom, ktorého spoločnosť vyšetrujú z daňových podvodov.“

Ministri vnútra hrajú podľa Reuters vo formovaní európskej politiky k migrácii kľúčovú úlohu. Práve utečeneckú krízu zaradilo Slovensko medzi najvyššie priority svojho predsedníctva. Medzitým sa však odohrávajú protesty za Kaliňákovo odvolanie, ktoré opozícia plánuje zvolávať každý pondelok až dovtedy, kým minister neodstúpi.

Reuters sa pokúšala osloviť samotného Ladislava Bašternáka. Neúspešne. „Jeho firmy neuvádzajú telefónne čísla a neodpovedal ani na žiadosť o komentár zaslaný emailom. Podobne neboli jeho vyjadrenia súvisiace s vyšetrovaním spomenuté v slovenských médiách.“ Agentúra spomína aj to, že v komplexe Bonaparte býva v jednom z Bašternákových bytov aj sám premiér. „Hlasy opozície, aby sa vysťahoval, však Fico odmieta,“ píše Reuters.

Kiskovo varovanie
Americký Bloomberg sa zameral na prezidenta Andreja Kisku a jeho výzvu vláde, aby upriamila svoju pozornosť na boj proti korupcii. Ak zlyháva vyšetrovanie káuz s politickými prepojeniami, hrozí nárast krajnej pravice.

„Dôvera ľudí v štát klesla na minimum,“ cituje Bloomberg Kiskove slová. „Chcem vás varovať, že ak tento trend bude pokračovať, bude náročné, ak nie nemožné, vytvoriť po budúcich voľbách vládu z demokratických strán.“ Podľa Bloombergu Kiska kritizoval vládu za nehybnosť vo vyšetrovaní aj v rámci daňových únikov spojených s Ladislavom Bašternákom.

Kaliňák pochybenia odmieta. „Nespokojnosť ľudí so zlými službami štátu a zlyhania v boji proti korupcii na vysokej úrovni vedie k podpore protestných strán. Kiska odmietol stretnutie s ĽSNS, ktorá obdivuje slovenský fašistický režim druhej svetovej vojny. Slovensko by podľa neho malo mať voči extrémizmu nulovú toleranciu,“ dodáva pre Bloomberg autor Radoslav Tomek.

Koncom júna podobne informoval aj rakúsky Der Standard. „Opozičné strany predložili médiám a parlamentu rad dokumentov, ktoré údajne dokazujú, že Kaliňák je v úzkom spojení s kontroverzným podnikateľom, ktorý je aktuálne predmetom vyšetrovania polície pre podozrenie z daňových podvodov v miliónoch eur.“

Der Standard predstavuje Roberta Kaliňáka ako muža, ktorý je v Európe známy svojím tvrdým postojom voči utečencom. Rakúsky denník upozorňuje na kroky opozície, ktorá už týždne zvoláva demonštrácie s tisíckami účastníkov, aby donútila ministra k rezignácii.

01 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 02 - Modified: 2021-01-02 20:18:02 - Feat.: - Title: Američan vzdal otázku za pol milióna dolárov. Nedokázal si poradiť s českým slovom 03 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 04 - Modified: 2019-03-26 14:27:04 - Feat.: - Title: Prelomový zákon vyjde technologických gigantov draho, Google a Facebook budú platiť médiám 05 - Modified: 2019-02-19 14:37:51 - Feat.: - Title: Fico útočil na novinárov: Som presvedčený, že veľká časť z vás škodí tejto krajine
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 19:59