Playa de las CanterasProfimedia.cz/
StoryEditor

Kanárskym ostrovom hrozí kolaps. Obľúbená destinácia nezvláda nápor turistov

jlaiDnes.cz11.02.2024., 16:00h

Kanárske ostrovy sa musia vysporiadať s veľkým počtom problémov. Akademici z Las Palmas University varujú, že obľúbená prázdninová destinácia čelí riziku systémového kolapsu. Krajina bojuje s akútnym nedostatkom bytov, chaosom na cestách a vrásky na čele miestnym pridávajú aj odpadové vody.

Lajkuj Brainee.sk na

Pedagóg Carmelo J. León ako profesor pre cestovný ruch hovorí, že počet turistov na Kanárskych ostrovoch sa za posledných 14 rokov zvýšil skoro o 50 percent. Minulý rok na Kanárske ostrovy prišlo 15 miliónov návštevníkov, píše britský portál Mirror.

Carmelo J. León zároveň dodal, že vysoký turistický záujem o Kanárske ostrovy nie je sám o sebe problém. Je ale potrebné na neho dostatočne reagovať. Spolu s akademikom Matiasom Gonzálezom Hernándezom sa domnieva, že minimálne na Tenerife už prakticky nie je žiadny voľný priestor na bytovú výstavbu, píše sa na portáli iDnes.cz.

image

Je ti chladno? Toto sú najlepšie slnkom zaliate destinácie, ktoré sa oplatí navštíviť aj v zime

Vysoký počet turistov v praxi prináša zvýšený tlak na pláže pri mori aj na ďalšie obľúbené cestovateľské ciele. Problém to je aj z pohľadu nakladania z odpadom. „Na niektorých plážach to začína byť už pomerne desivé. Odpadové vody sa v mnohých častiach Kanárskych ostrovov vypúšťajú do mora bez akejkoľvek predchádzajúcej úpravy,“ komentuje aktuálne trendy Hernández s tým, že takto do mora prúdi asi 40 percent odpadových vôd, čo ohrozuje faunu, flóru aj celkovú turistickú príťažlivosť Kanárskych ostrovov.

Riešia tiež bytovú krízu

Krajine sa zároveň nedarilo zareagovať na rastúcu obľúbenosť platformy Airbnb. Rada bytov, víl a rodinných domov je totiž využívaná práve pre potreby poskytovania krátkodobého ubytovania. Trh nehnuteľností ale kvôli tomu pomerne trpí. Voľných nehnuteľností je málo a ich cena každým rokom rastie. Turisti sú navyše často hluční a rušia ostatných obyvateľov bytových domov. Komplikácia je to teda aj z hľadiska susedských vzťahov.

Pedagógovia Hernández aj León sa preto zhodujú na tom, že verejný sektor musí zasiahnuť. Do úvahy pripadá okrem iného aj budovanie nových škôl a diaľničnej infraštruktúry, ktorá turistickú popularitu jednoducho nezvláda. „Rozvoj Kanárskych ostrovov nebol sprevádzaný budovaním ekologickej infraštruktúry ani riešením problémov na miestnych cestách,“ dopĺňa Hernández.

Kritizujú aj ekológovia

Do debaty sa rozhodli zapojiť aj ekológovia. Tí dopĺňajú, že turisti denne porušujú nastavené pravidlá. Chodia na miesta, kam nemajú. Behajú a jazdia na bicykli mimo oficiálnych ciest. Využívajú drony bez povolení. Aj preto sa domnievajú, že Kanárske ostrovy napodobňujú prístup neďalekej Barcelony, ktorá taktiež v posledných rokoch zažíva turistický nápor.

„Miestne obyvateľstvo je vyháňané preč. Nájdete tu štvrte, ktoré sú už viac menej časťami pre prázdninovú turistiku. Na viacerých miestach už na miestnych nenarazíte,“ komentuje trendy ekológ Eugenio Reyes.

Dáta z poslednej doby ukazujú, že počet turistov na Kanárskych ostrovoch sa už vrátil na úroveň pred vypuknutím pandémie ochorenia covid-19. Štatistiky zároveň hovoria, že počet cestovateľov je po celý rok pomerne stabilný. Nie sú teda viditeľné výraznejšie sezónne výkyvy, čomu nahráva aj celoročné teplé počasie. „Každý deň je na Kanárskych ostrovoch v priemere 312 216 turistov,“ znie z Úradu pre cestovný ruch Kanárskych ostrovov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:26