Problém s textilným odpadom riešia v Kambodži naozaj nevídaným spôsobom.X/Leila_goldstein, Reuters/
StoryEditor

Karma fast fashion udrela ako bumerang. Krajiny zaplavujú hromady vyhodeného oblečenia, fabriky kúria Adidas tričkami

jlaiDnes.cz04.12.2023., 14:00h

Problém s textilným odpadom riešia v Kambodži naozaj nevídaným spôsobom. Z Adidas tričiek vyrábajú tehly a vykurujú továrne. Tým však vzniká toxický odpad, kvôli ktorému majú tamojší zamestnanci opakované zdravotné problémy.

Lajkuj Brainee.sk na

Na pochybné praktiky so spracovaním textilného odpadu upozornila kambodžská skupina LICADHO, ktorá vykonávala inšpekciu v 21 továrňach v hlavnom meste Phnom Penh a susednej provincii Kandal. V siedmich prípadoch zistila, že práve spaľovaním odevov sa tamojšie firmy snažia znižovať náklady na výrobu. 

Okrem oblečenia v niektorých továrňach používajú na vykurovanie dokonca aj plasty alebo pneumatiky. „Niekoľko pracovníkov nám povedalo, že kvôli spaľovaniu textilných látok v továrňach opakovane bojujú s bolesťami hlavy aj s dýchacími problémami. Jedna zo zamestnankýň dokonca uviedla, že problémy mala hlavne počas tehotenstva,“ stojí v správe kambodžskej skupiny.

image

Vrátil si oblečenie z online obchodu? Zrejme skončilo na skládke. Prečo je fast fashion hotové peklo?

K podobným záverom už skôr dospela interná štúdia rozvojového programu OSN z roku 2020. Analytici vtedy uviedli, že kvôli spaľovaniu textilu sa do ovzdušia uvoľňuje mnoho toxických látok, ktoré sú pre človeka nebezpečné. Obzvlášť problematické sú rakovinotvorné dioxíny. Výnimkou nie sú ale ani ďalšie toxické chemikálie ako napríklad amoniak, formaldehyd alebo bieliaci chlór.

Adidas začal vyšetrovanie

Podľa správy skupiny LICADHO sa v kambodžských prevádzkach spaľuje oblečenie od značiek Adidas, C&A, Cropp, Sinsay, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Lidl, Under Armour a Venus Fashion.

Agentúra Reuters v nadväznosti na zistenie kambodžskej skupiny niektorých výrobcov oslovila so žiadosťou o komentár. Interné pravidlá týchto firiem totiž často hovoria o tom, že dodávatelia majú všetok textilný materiál likvidovať buď v povolených recyklačných centrách alebo v iných schválených zariadeniach.

Také pravidlá sú nastavené aj v spoločnosti Adidas, ktorá dlhodobo odoberá textilné výrobky z 16 kambodžských tovární. Zistenia z Kambodže sa ale vedeniu firmy Adidas nepozdávajú a spoločnosť preto začala vyšetrovanie, ktoré sa na prípadnú nedovolenú likvidáciu textilu priamo v priestoroch kambodžských tovární zameriava.

Podobne zareagovali aj ďalšie značky. „Svojich dodávateľov pravidelne monitorujeme a na kontroly do kambodžských tovární pravidelne vysielame aj svojich zamestnancov,“ uviedlo vedenie spoločnosti C&A.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:08