Moderátorka nemeckej televízie vyzvala ľudí, aby nekupovali židovské výrobky.Instagram/Helenfares, Wikimedia/
StoryEditor

Moderátorka nemeckej televízie vyzvala ľudí, aby nekupovali židovské výrobky. Podporujú tým vraj genocídu

iDnes.cz11.04.2024., 10:00h

Moderátorka nemeckej verejnoprávnej stanice SWR Helen Faresová vyzýva na bojkot izraelských produktov. Tvrdí, že nakupovaním tovaru od Izraelčanov sa podporuje genocída.

Lajkuj Brainee.sk na

Zamestnankyňa jednej z najväčších verejnoprávnych nemeckých staníc, prevádzkujúcich 7 televíznych kanálov a mnoho rozhlasových staníc, propagovala na svojom instagramovom účte aplikáciu, ktorá bojkotuje izraelské produkty. Vadí jej napríklad, že spoločnosti predávajú izraelské avokáda a rozmarín.

image

Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze

Helen Faresová vo svojom videu na instagrame, kde má približne stotisíc sledujúcich, prechádza supermarketom a popisuje, ako prestáva nakupovať svoje obľúbené produkty, pretože podľa aplikácie patria spoločnosti, ktorá okrem iného podporuje izraelské start-upy. Preto značky nechce nakupovaním naďalej podporovať.

Vlna kritiky

Jej vyjadrenie vedie k búrlivým diskusiám najmä na X, do ktorých sa teraz zapojili aj nemeckí politici, upozorňuje server Stuttgarter Zeitung. „Koľko ďalších incidentov antisemitizmu potrebujeme, kým verejnoprávne vysielanie dôsledne zareaguje?“ napísal jeden z politikov.

Politik a prezident Nemecko-izraelskej spoločnosti Volker Beck tvrdí, že jej konanie ho prinútilo napísať priamo riaditeľovi SWR Kai Gniffkemu s tým, že zaujatie takého antisemitského postoja nemôže byť zlučiteľný s mandátom verejnej služby.

Verejnú kritiku ale moderátorka neprijíma. „Každý, kto hovorí, že bojkot izraelských produktov je antisemitský, nechápe, že Židia sa nerovnajú Izraelu,“ oponuje. Argument, že bez hnutia Hamas by vojna nezačala, neprijíma. „To je tak historicky nepresné, že ani neviem, kde začať,“ tvrdí Faresová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 13:26