StoryEditor

Zbrojný preukaz potrebuje aj poľovník, športovec a zberateľ

16.12.2004, 23:00
Každý, kto chce mať zbraň či už na šport, osobnú ochranu, alebo no poľovačky, potrebuje na to povolenie. V súčasnosti existuje šesť druhov zbrojných preukazov a sú rozlíšené písmenami abecedy.

Každý, kto chce mať zbraň či už na šport, osobnú ochranu alebo poľovačky, potrebuje na to povolenie. V súčasnosti existuje šesť druhov zbrojných preukazov a sú rozlíšené písmenami abecedy.
Najprísnejšou je skupina A. Tá dáva právo nosiť zbraň pri sebe a v prípade núdze ju aj použiť na svoju ochranu. Druhou kategóriou je preukaz na ochranu osoby a majetku. Na rozdiel od prvej skupiny môže občan zbraň a strelivo len vlastniť, ale nie nosiť pri sebe. Preukaz typu C je zase určený všetkým, ktorí potrebujú byť ozbrojení v dôsledku výkonu svojho povolania. Týka sa to najmä príslušníkov súkromných bezpečnostných služieb. Ďalšie typy sú určené pre poľovníkov, športovcov a osobitný preukaz majú aj zberatelia.
Ako získať preukaz
Prvým krokom je preukázanie potreby vlastniť zbraň. Pre každý typ preukazu platia iné pravidlá. Samozrejme, športovec bude argumentovať inak ako zberateľ. Iný režim sa vzťahuje na nosenie zbrane. Vtedy musí záujemca zdôvodniť ohrozenie, ktoré pociťuje, a takisto ho zdokladovať.
Podmienkou je aj trvalý pobyt na Slovensku. Ak občan tieto podmienky splnil, podá písomnú žiadosť na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v mieste bydliska. Polícia si overí spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť a spoľahlivosť. Potrebný je aj lekársky posudok, ktorý však nehradí zdravotná poisťovňa. Poslednou a najdôležitejšou časťou sú skúšky. Väčšina žiadateľov ich úspešne absolvuje. "Približne 15 percent uchádzačov neprejde," hovorí vedúci oddelenia správnej služby Policajného zboru Pavel Kelemen. V súčasnosti má na Slovensku zbrojný preukaz približne 130-tisíc ľudí. Zbrojný preukaz má platnosť 10 rokov, po tomto čase sa musí obnoviť. Ďalšie skúšky však občan už neabsolvuje. Ak skúškou neprejde, môže ju zopakovať, ale len raz, a do 60 dní musí podať žiadosť o vykonanie opravnej skúšky.
Zakázané zbrane
Nielen strelci sú rozdelení do kategórií, ale aj samotné zbrane. Tie, ktoré spadajú pod typ A, sú zákonom zakázané. Patria medzi ne najmä vojenské zbrane a tie, ktoré boli upravené. Pod úpravou sa rozumejú zmeny, ktoré umožnia strelcovi spôsobiť väčšie škody ako s pôvodnou zbraňou. Zakázaný je tiež tlmič hluku či laserový zameriavač a vôbec kroky, ktoré vedú k sťaženiu kriminalistickej identifikácie. Rovnako sa nesmie používať zbraň, ktorá nemá žiadnu kovovú súčiastku, a teda sa nedá nájsť napríklad pri bežnej kontrole na letisku.
Obmedzenia sa vzťahujú aj na výbušné alebo zápalné guľky. Ostatné tri skupiny zahŕňajú povolené zbrane a náboje. Aj tak však kategórie B a C podliehajú schváleniu políciou.
Overovanie spoľahlivosti
Dôležitý nie je len človek, ale aj jeho zbraň. Preto musí byť overená aj jej spoľahlivosť a bezporuchovosť. Krátka guľová zbraň, teda pištoľ a revolver, musí byť preskúšaná po 10 rokoch. Brokovnica po 15 a puška po 20 rokoch. Majiteľ musí dať svoju zbraň overiť aj vtedy, ak je podozrenie z jej zlého technického stavu. Ceny sa pohybujú rádovo v niekoľkých stovkách korún. Za overenie pištole zaplatíte 425 korún a za revolver 525 korún. K tomu treba pripočítať aj cenu streliva, ktoré sa použije pri overovaní. To zvyšuje konečné náklady približne ešte o polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 17:26