StoryEditor

Úvery či sporenie si vyberajte podľa veku

03.10.2006, 00:00
Máte 25 rokov? Asi sa práve obzeráte po vlastnom bývaní. Ak máte 40, pomaly začínate myslieť na dôchodok. Človek v každom veku má iné potreby. Preto sa pre každého hodí iný bankový, poistný či investičný produkt.

Máte 25 rokov? Asi sa práve obzeráte po vlastnom bývaní. Ak máte 40, pomaly začínate myslieť na dôchodok. Človek v každom veku má iné potreby. Preto sa pre každého hodí iný bankový, poistný či investičný produkt.
Človek by mal na všetky životné situácie myslieť už vopred, aby sa na ne mohol pripraviť. "Úplne najlepšie je mať strategicky uvažujúcich rodičov," hovorí vrchná riaditeľka Wüstenrot poisťovne Dana Macková. Už tí by mali deťom začať sporiť na štúdium, na prvé bývanie či auto. V dospelosti by potom každý mal predvídať, aby mal dostatok peňazí, keď ich bude potrebovať.

Sporenie je lacnejšie ako úver
Príprava do budúcnosti formou sporenia vyjde lacnejšie ako požičiavanie si peňazí a ich následné splácanie. Kým pri sporení platí banka úroky nám, pri úvere musíme platiť my jej. Ak napríklad rodičia chcú dieťaťu nasporiť k jeho 25. narodeninám milión korún, musia mesačne od jeho narodenia odkladať 2 250 korún. To platí, ak zo svojho vkladu dostanú každý rok trojpercentný úrok.
Ak by si, naopak, niekto chcel požičať milión korún s úrokom 6,5 percenta a splácať ho 25 rokov, musel by mesačne platiť 6 811 korún. Za požičaný milión by tak banke zaplatil 2,043 milióna Sk. Ten, kto si milión chce nasporiť, bude musieť vynaložiť 675-tisíc Sk.
Čoraz viac ľudí však namiesto sporenia preferuje pôžičky. "Pracujem dva roky a nemám dosť peňazí na to, aby som si kúpil vlastný byt. Ak by som čakal, kým si naň nasporím, musel by som ešte aspoň desať rokov bývať u rodičov," hovorí 26-ročný Roman z Bratislavy. Ako programátor má slušný príjem a nebojí sa, aby v budúcnosti zostal bez práce. "Radšej si od banky zoberiem hypotéku, aj keď viem, že na úrokoch zaplatím viac, ako som si požičal," vraví.

Dôležité je predvídať
Analytici upozorňujú, že na niektoré veci sa peniaze požičať nedajú. Na dôchodok či na prípadný úraz, ktorý nás urobí dlhodobo práceneschopných, je potrebné sa vopred pripraviť. "V zásade platí, že na zabezpečenie na dôchodok je výhodné začať si sporiť čím skôr a čo najvyššiu sumu," hovorí vedúci odboru riadenia cieľových skupín Slovenskej sporiteľne Dušan Očkaik. Pred stratou peňazí počas dlhodobej práceneschopnosti nás zase môže ochrániť životné poistenie s úrazovým pripoistením.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HOKEJ 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fergusonova kritika Ligy majstrov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:50