StoryEditor

Investície cez internet

12.01.2006, 23:00
So zahraničnými cennými papiermi môžete obchodovať buď cez obchodníka s cennými papiermi alebo cez elektronického brokera, teda cez internet. Rozdiel medzi e-brokerom a klasickým zadávaním pokynov osobne alebo cez telefón je najmä v cene. Obchodovanie cez internet je zvyčajne lacnejšie. Používanie internetových aplikácií e-brokerov je bez poplatkov, neplatia sa ani žiadne vstupné náklady. Klient zvyčajne platí len za vysporiadané obchody. Niektorí obchodníci, ktorí prijímajú pokyny osobne alebo telefonicky, si môžu účtovať poplatok aj za jednotlivé pokyny na predaj alebo nákup cenného papiera bez ohľadu na to, či sa obchod vysporiada.

Obchody na pôžičku
E-brokeri zvyčajne umožňujú klientom nakupovať cenné papiere aj na pôžičku. "Na českom trhu stačí klientovi 15 percent vlastných finančných prostriedkov na emisie obchodované v segmente pražskej burzy SPAD (Erste Bank, Český Telecom, Orco, ČEZ, Komerční banka) a 20 percent na ostatné tituly v tomto segmente (CETV, Phipil Morris ČR, Zentiva, Unipetrol). Na americkom trhu stačí klientovi 50 percent vlastných zdrojov, na nemeckom trhu pri emisiách zaradených v indexe DAX 30 percent vlastných prostriedkov," hovorí Martin Vrablec z Fio o. c. p. Klienti RM-S Market, ktorí obchodujú prostredníctvom individuálnych účtov cez Finport, môžu využívať finančnú páku pri úverovom obchodovaní 2:1 pre klientov s majetkom do 25 000 USD. Klienti s majetkom nad 25 000 USD môžu využiť úverovú páku 4:1. Patria Direct poskytuje úver len na nákup akcií, ktoré sa obchodujú na pražskej burze v segmente SPAD. Minimálna výška vlastných prostriedkov klienta je 50 percent. Atlantik finanční trhy zatiaľ v aktuálnej verzii Internetového obchodníka neumožňuje obchodovanie na úver. "Pri telefonickom obchodovaní poskytujeme túto službu na české akcie obchodované v systéme SPAD s minimálnym zaistením 15 percent (pôžička až 85 percent), pri obchodovaní v USA so zaistením 30 percent (pôžička až 70 percent)," konštatuje Dagmar Adamcová z Atlantiku.

Zaistenie, margin call, úroky
Ak majetok klienta na účte u obchodníka klesne pod určitú hranicu (výrazne sa zníži kurz akcií), obchodník ho vyzve, aby predal časť svojej pozície alebo vložil na účet ďalšie peniaze. "Prvý margin call prichádza do úvahy pri poklese krytia nakúpenej pozície vlastnými prostriedkami pod 20 percent. Klienta buď vyzveme, aby uzatvoril pozíciu alebo aby doplnil hotovosť či zástupné cenné papiere. Pozíciu automaticky uzavrieme, ak krytie klesne pod 15 percent," hovorí Vladimír Vávra z Patria Direct. Atlantik zase pri českých akciách vyzve klienta, aby zaistil svoju pozíciu späť na 15 percent, ak jeho zaistenie klesne pod 7,5 percenta. "Ak tak neurobí a jeho zaistenie klesne pod 3 percentá, jeho pozíciu predáme tak, aby mal znovu zaistenie aspoň 15 percent," vysvetľuje Adamcová.
Pred čerpaním pôžičky sa treba pýtať aj na to, aká je požadovaná záloha, ako sa účtujú úroky a dokedy treba pôžičku splatiť. "Ako zálohu akceptujeme buď akcie zo segmentu SPAD alebo hotovosť. Ročná úroková sadzba z čerpaného úverového rámca je 7,5 percenta," hovorí Vávra z Patria Direct.

Ako sa obchoduje s akciami cez e-brokera
- S e-brokerom, ktorého ste si vybrali, najprv podpíšete komisionársku zmluvu.
- Na účet obchodníka vložíte požadovanú sumu a potom už môžete začať nakupovať akcie.
- Obchodníci neuvádzajú, dokedy najneskôr po podpise zmluvy by ste mali začať obchodovať. Ak však neobchodujete aj niekoľko týždňov, obchodník vám môže naúčtovať poplatok napríklad za to, že máte prístup k investičným odporúčaniam na jeho stránke.
- E-broker vám môže odporučiť sumu, ktorú by ste mali na danom trhu investovať. Napríklad na českom trhu sa oplatí investovať do jedného titulu aspoň 20-tisíc českých korún, vtedy totiž uhradíte nižší poplatok (cenníky obchodníkov však nie sú rovnaké). Na americkom trhu sa odporúčaná suma pohybuje okolo 1 000 USD.
- Pri nakupovaní akcií si môžete vyberať len z akciových titulov obchodovaných na burzách, na ktoré má obchodník prístup. Zvolíte si množstvo a limitnú cenu akcií a potvrdíte platnosť pokynu.
- Po odoslaní sa pokyn zrealizuje na príslušnej burze.
- Po vysporiadaní obchodu si aktuálny stav majetku (ale aj predošlý) môžete prezerať na internete.

Koľko stojí nákup akcií na zahraničných trhoch cez internet (vybraní e-brokeri)
• USA: Nákup 100 kusov akcií Ford Motor Company za 8,52 USD na NYSE 
Obchodník Poplatok za nákup v USD
Fio 8,35
RMS Market 9,95
Patria Direct 14,90
Atlantik FT 9,95
• Nemecko: Nákup 500 kusov akcií Deutsche Bank. za 84,24 eur na XETRA 
Obchodník Poplatok za nákup v EUR
Fio 63,18
Patria Direct 70,80
Atlantik FT 63,18
• USA: Nákup 250 kusov akcií Pfizer za 24,85 USD na NYSE
Obchodník Poplatok za nákup v USD
Fio 10,95
RMS Market 9,95
Patria Direct 14,90
Atlantik FT 9,95
• Nemecko: Nákup 50 kusov akcií Hypo Real Estate Holding AG za 45,50 eur na XETRA
Obchodník Poplatok za nákup v EUR
Fio 9,95
Patria Direct 16,90
Atlantik FT 12,95
• USA: Predaj 50 kusov akcií Verizon Communications za 31,35 USD na NYSE
Obchodník Poplatok za nákup v USD
Fio 8,15
RMS Market 9,95
Patria Direct 14,90
Atlantik FT 9,95
• Nemecko: Predaj 200 kusov akcií SAP AG za 159,65 eur na XETRA
Obchodník Poplatok za nákup v EUR
Fio 47,90
Patria Direct 54,80
Atlantik FT 47,89
Pozn. 1: Ide o náhodný výber akciových titulov a ich počtu, nejde teda o investičné odporúčanie. Ceny akcií sú podľa údajov búrz zo 6. januára 2006.
Pozn. 2.: Väčšina obchodníkov má vo svojich cenníkoch rovnaký poplatok aj pri predaji akcií.
Zdroj: spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:09