StoryEditor

Nároky zamestnanca po úraze v práci

05.05.2006, 00:00

Počas prvých troch mesiacov tohto roka zomrelo na následky pracovného úrazu 27 ľudí. Výdavky, ktoré mala v minulom roku Sociálna poisťovňa v súvislosti s pracovnými úrazmi, sa priblížili k piatim miliardám. Legislatíva pritom kladie dôraz na prevenciu pracovných úrazov. Od 1. júna začne na Slovensku platiť nový zákon o Bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (BOZP). Povinnosti zamestnávateľov a zamestnancov však výrazne nemení, novinky prináša prevažne do práce technikov BOZP.
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že kým väčšinu rizík spojených s prácou nesú zamestnanci (akciovej spoločnosti sa hlava rozbiť nedá), zodpovednosť je na pleciach zamestnávateľa. Firmy povinne platia Sociálnej poisťovni podľa § 279 ods. 1 poistné na úrazové poistenie vo výške 0,8 percenta z vymeriavacieho základu ustanoveného v § 138 ods. 14 a 15. Sociálna poisťovňa z tohto poistného vypláca poškodeným zamestnancom jednotlivé dávky, o ktoré ju treba požiadať. Všetky formuláre sú dostupné na webovom portáli stránky Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk. A na čo má zamestnanec nárok?
* Úrazový príplatok
Úrazový príplatok je peňažnou dávkou úrazového poistenia. Poskytuje sa zamestnancovi počas pracovnej neschopnosti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Účelom tejto dávky je nahradiť v určitej miere rozdiel medzi čistým príjmom, ktorý zamestnanec obvykle dosahoval v čase, keď bol pracovne aktívny a nemocenským alebo náhradou príjmu, ktoré sa mu poskytujú počas jeho pracovnej neschopnosti spôsobenej pracovným úrazom alebo chorobou z povolania.
* Úrazová renta
Úrazová renta je pravidelnou peňažnou dávkou úrazového poistenia, ktorá má poškodenému zmierniť pokles zárobku v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania po jeho opätovnom zaradení sa do pracovného procesu a kompenzovať pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť, t. j. činnosť vykonávanú pred vznikom pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
* Jednorazové odškodnenie
Účelom dávky je kompenzovať finančnou náhradou pokles pracovnej schopnosti poškodeného v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ktorý dosiahol minimálne 10 percent a maximálne 40 percent.
* Pracovná rehabilitácia a rehabilitačné
Pracovná rehabilitácia je vecná dávka poskytovaná fakultatívne z úrazového poistenia, ktorá má podporiť snahu poškodeného o pracovnú a sociálnu reintegráciu. Pracovná rehabilitácia je v § 95 ods. 3 zákona definovaná ako výcvik potrebný na získanie pracovnej schopnosti na výkon doterajšej činnosti poškodeného alebo inej vhodnej činnosti poškodeného. Iná vhodná činnosť poškodeného je činnosť zamestnanca alebo činnosť fyzickej osoby uvedenej v § 17 ods. 2 zákona, zodpovedajúca zdravotnej spôsobilosti na prácu s prihliadnutím na jeho vek, pracovné schopnosti a kvalifikáciu.
* Rekvalifikácia a rekvalifikačné
Rekvalifikácia je vecná dávka poskytovaná z úrazového poistenia, ktorá má podporiť snahu poškodeného o pracovnú a sociálnu reintegráciu. Rekvalifikácia je v § 97 ods. 2 zákona definovaná ako zmena doterajšej kvalifikácie poškodeného, ktorú treba zabezpečiť získaním nových znalostí a zručností, teoretickou alebo praktickou prípravou umožňujúcou jeho pracovné uplatnenie v inej vhodnej činnosti poškodeného. Iná vhodná činnosť poškodeného je činnosť zamestnanca alebo činnosť fyzickej osoby uvedenej v § 17 ods. 2 zákona zodpovedajúca zdravotnej spôsobilosti na prácu s prihliadnutím na jeho vek, pracovné schopnosti a kvalifikáciu.
* Náhrada za bolesť a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia
Náhrada za bolesť je dávkou úrazového poistenia, ktorá sa poskytuje poškodenému jednorazovo podľa osobitného predpisu, a jej účelom je kompenzovať bolesť ako ujmu spôsobenú poškodením zdravia následkom pracovného úrazu alebo choroby z povolania, jeho liečením alebo odstraňovaním jeho následkov.
* Náhrada nákladov spojených s liečením
Účelom dávky je nahradiť poškodenému náklady spojené s liečením následkov pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ktoré mu nemôžu byť uhradené zo zdravotného poistenia.
* Náhrada nákladov spojených s pohrebom
Na náhradu nákladov spojených s pohrebom poškodeného, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, má za podmienok ustanovených zákonom (pozri podmienky nároku) ten, kto tieto náklady spojené s pohrebom uhradil. Na náhradu výdavkov na smútočné ošatenie a na náhradu cestovných výdavkov na prepravu z miesta trvalého pobytu na miesto pohrebu a späť má nezaopatrené dieťa poškodeného a fyzická osoba, ktorá s poškodeným ku dňu jeho smrti žila v domácnosti.

01 - Modified: 2003-02-28 06:26:45 - Feat.: 0 - Title: Dôležitý je výnos fondu, nie jeho zaradenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:14