StoryEditor

Okrem USA možno zarobiť na akciách takmer všade

01.01.2006, 23:00

Kto chce investovať do akcií, mal by radšej preferovať krajiny Európskej únie pred USA. Vyhliadky rastu v eurozóne sú však tiež pomerne skromné. "Zaujímavým geografickým segmentom "starej Európy" sú severské štáty kvôli dobrým obchodným vzťahom s Pobaltím a najmä Ruskom a možnosti profitovať z ropných ložísk v Severnom mori. Nová Európa ponúka dobré príležitosti najmä pri poľských a maďarských akciách," hodnotí investičný špecialista Private Banking Tatra banky Martin Kutný.
Dobré diverzifikované portfólio s orientáciou na strednú a východnú Európu by malo obsahovať aj takzvané bluechips akcie rumunských a ruských spoločností.

Zaujímavé akciové trhy
Dobré predpoklady na rast má Japonsko, ktoré by sa malo zbaviť dlhoročnej deflácie a zhruba v polovici budúceho roka opustiť politiku nulových úrokových sadzieb. "Z rozvíjajúcich sa trhov majú naďalej dobrú perspektívu najmä ázijské trhy (Čína, Južná Kórea a India). Tento rok by mal byť znovu úspešný aj pre vlaňajšieho ´ťahúňa´ akciových trhov -- Latinskú Ameriku," predpokladá člen Predstavenstva Across Investment Roman Scherhaufer.
Domáci kapitálový trh veľa možností neponúka. "Ešte stále môžu byť zaujímavé akcie Železiarní Podbrezová. Bude to závisieť od výsledkov hospodárenia za tretí a štvrtý kvartál. Zaujímavé zhodnotenie môže ponúknuť aj Slovnaft. S touto investíciou je však spojené vyššie riziko ako v prípade Železiarní Podbrezová," odhaduje riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.
"Český trh bude mať po vlaňajšom raste v súvislosti s voľbami skôr klesajúce tendencie. Perspektívu vidím možno len v Českom Telecome (možná atraktívna dividenda) a v prípade emisie nových akcií Erste (pri zaujímavej cene) odporúčam nakúpiť akcie tejto banky," konštatuje maklér Fio burzovní společnost Radek Neumann.

Štátne dlhopisy
Sú skôr pre konzervatívnych investorov, ktorí nemajú radi riziko a už v deň nákupu vedia, aký výnos budú mať počas celého obdobia trvania investície. Ak budú potrebovať peniaze, dlhopis môžu predať aj pred jeho splatnosťou. Nominálna hodnota štátneho dlhopisu je zvyčajne 100-tisíc až jeden milión korún. Pre bežného klienta je však obchodovanie so štátnymi dlhopismi v slovenských podmienkach takmer nemožné -- tieto papiere majú nízku likviditu na burze. "Oplatia sa najmä inštitucionálnym investorom, keďže obchodovanie s nízkymi sumami do 5 miliónov korún zvyčajne nie je výhodné ani z hľadiska poplatkov," hovorí riaditeľ Odboru Treasury UniBanky Martin Macko.
Na slovenskom kapitálovom trhu sa obchodujú štátne dlhopisy so splatnosťou jeden rok až 14 rokov a v máji chce ministerstvo financií vydať 20-ročné. Jednoročné až päťročné dlhopisy môže klient kúpiť pri ročnom výnose 3,2 percenta, strednodobé s výnosom zhruba 3,5 až 3,6 percent ročne, 14-ročné s výnosom 3,8 percenta ročne. "Vzhľadom na očakávaný rast úrokových sadzieb odporúčame skôr dlhopisy s premenlivým (variabilným) kupónom ako investície do dlhopisov s fixným kupónom," konštatuje riaditeľ odboru Treasury a finančných trhov Dexia banky Marek Benčat.

Hypotekárne záložné listy
V porovnaní so štátnymi dlhopismi prinášajú hypotekárne záložné listy vyšší výnos (zhruba o 0,2 percenta). Vyznačujú sa však nízkou likviditou na sekundárnom trhu. "Investori, ktorí ich kúpili na primárnom trhu, si ich ponechávajú do splatnosti," vysvetľuje generálna tajomníčka Istrobanky Elena Penzes-Strobl. Dá sa očakávať, že ak budú rásť úroky na hypotéky, potom aj investori budú požadovať vyššie úročenie hypotekárnych záložných listov. "Pri očakávaní rastu sadzieb je vhodné preferovať kratšie splatnosti," odporúča Kutný.

Koľko investovať
Pri portfóliovom investovaní sa odporúča suma okolo jedného milióna korún. Ak je kritériom výnosnosť niekoľko stotisíc korún ročne, potom objem portfólia cenných papierov by mal byť aspoň 2 až 3 milióny korún. "Pri nižších investíciách je ťažké diverzifikovať riziko a na druhej strane sa prejavia vysoké transakčné náklady, ktoré znižujú čistý výnos investora," upozorňuje člen Predstavenstva ČSOB Asset Management Juraj Široký.
Špekulatívny obchod, teda nákup a krátkodobé držanie jedného až dvoch titulov (do jedného roka), možno aj s nižšou investíciou. Záujemca môže využiť takzvané úverové obchodovanie, čo znamená, že u obchodníka zloží požadovanú zálohu (margin) a uhradí poplatky (ide o obchodovanie na takzvanom pákovom princípe). Táto stratégia je však výrazne rizikovejšia a pri nepriaznivom vývoji pozícií sa môže citeľne znížiť hodnota vstupného kapitálu.

Poplatky u obchodníka
Pred nákupom cenných papierov by ste si mali nechať vysvetliť a spočítať všetky poplatky spojené so získaním, s držaním alebo predajom cenných papierov. "Väčšina cenníkov je určená podľa výšky investovanej sumy. Platí, že čím vyššia je investovaná suma, tým menšie sú poplatky pre investora," hovorí maklér -- špecialista z odboru Treasury a finančných trhov Dexia banky Roman Hedera.
Poplatky, ktoré platíte obchodníkovi s cennými papiermi:
-- za nákup
-- za správu cenného papiera počas jeho držania (teda za vedenie a správu majetkového účtu)
-- za prípadný predaj cenného papiera
-- za vedenie platobného účtu
-- poplatky, ktoré platí obchodník ďalším sprostredkovateľom alebo trhom a ďalšie

Zaujímavé sektory a regióny pre tohtoročné investovanie do akcií
Sektory:
-- telekomunikačný (najmä spoločnosti na mobilný prenos hlasu a dát v rýchlo sa rozvíjajúcich regiónoch)
-- informačné technológie
-- farmaceutický
-- energetický
-- finančný (najmä banky, ale aj poisťovne)
-- spracovateľský a ťažobný
-- produkcia luxusných výrobkov
Regióny:
-- Japonsko
-- Juhovýchodná Ázia (Južná Kórea, Čína, India a Taiwan)
-- Južná Amerika (najmä Brazília)
-- Európa, najmä stredná a východná
-- medzi niektorými tipmi sa objavilo aj Rusko a Turecko
Zdroj: banky, správcovské spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:58