StoryEditor

Otázky o lízingu a úvere

09.08.2005, 00:00
Môžem robiť na splácanom vozidle technické úpravy? Smiem auto na lízing ďalej prenajať? Ako mám postupovať v prípade, že sa na splácanom vozidle objavili technické chyby? Môže sa výška lízingovej splátky počas splácania automobilu meniť?

Môžem robiť na splácanom vozidle technické úpravy?
-- V prípade spotrebného úveru áno. Klient je totiž okamžite majiteľom vozidla. Pri lízingu je však situácia iná. Zákazník si automobil počas zmluvného vzťahu iba prenajíma. Skutočným vlastníkom je lízingová spoločnosť. Preto akékoľvek technické zásahy môže robiť iba s písomným súhlasom lízingovej spoločnosti. V žiadosti musí opísať úpravy (montáž ťažného zariadenia, splynovača, alarmu, klimatizácie a pod.), ktoré sa chystá vykonať. Lízingová spoločnosť so žiadosťou spravidla súhlasí, ak voči nájomcovi nemá žiadne pohľadávky. Súhlas s technickým zhodnotením vozidla oprávni nájomcu zahrnúť výdavok do nákladov a odpisovať. Pokiaľ si to daná úprava vyžaduje, lízingová spoločnosť klientovi zapožičia veľký technický preukaz na zápis úpravy na dopravnom inšpektoráte. Nájomca by však mal vedieť, že úpravy vykonáva na vlastnú zodpovednosť a platí ich z vlastných finančných prostriedkov. V prípade vážnejších zmien klient získa od lízingovej spoločnosti súhlas iba ak prevezme úplnú zodpovednosť za vyrovnanie prípadných škôd, za ktoré poisťovňa neručí.
Smiem auto na lízing ďalej prenajať?
-- Áno, ale iba so súhlasom lízingovej spoločnosti. K žiadosti o tzv. podnájomnú zmluvu je potrebné predložiť doklady o nájomcovi, ktoré firma vyžaduje. Splátky napriek prípadnému súhlasu lízingovej spoločnosti platí naďalej klient. V prípade úveru si klient súhlas banky pýtať nemusí, pretože je od začiatku používania vozidla jeho majiteľom.
Ako mám postupovať v prípade, že sa na splácanom vozidle objavili technické chyby?
-- Ak sa na splácanom automobile objavia v záručnej lehote chyby, je nájomca povinný a zároveň oprávnený sa neodkladne dožadovať ich odstránenia u dodávateľa vozidla, t. j. predajcu, a lízingovú spoločnosť o prekážkach v užívaní vozidla písomne informovať. Vzhľadom na to, že prenajímateľ (lízingová spoločnosť) ako poskytovateľ finančnej služby neručí za technický stav vozidla a ani za akékoľvek škody vzniknuté z dôvodu chybnej dodávky alebo prevádzky motorového vozidla, partnerom pre nájomcu vo veci odstránenia reklamovanej chyby je v zmysle príslušných paragrafov Obchodného zákonníka dodávateľ vozidla, teda predajca.
V prípade, že na základe reklamácie chýb na prenajatom vozidle predajca kupujúcemu vozidlo vymení za nové, lízingová spoločnosť a nájomca pokračujú v pôvodnej lízingovej zmluve. O výmene vozidla musí nájomca prenajímateľa vopred písomne informovať. Podmienkou výmeny vozidla zo strany prenajímateľa je obojstranný podpis dodatku k lízingovej zmluve o výmene vozidla. Nové vozidlo môže byť cenovo zhodné s pôvodným (chybným) vozidlom, alebo drahšie (nesmie byť však lacnejšie). Prípadný rozdiel v cene nového vozidla uhradí predajcovi lízingová spoločnosť, ktorá následne tento rozdiel nájomcovi rovnomerne rozloží zúročený do zostávajúcich lízingových splátok.
Môže sa výška lízingovej splátky počas splácania automobilu meniť?
-- Splátka sa môže zmeniť v prípade legislatívnych zmien alebo úpravy dane z pridanej hodnoty. Zmenu môže priniesť aj to, ak je súčasťou splátky povinné zmluvné poistenie, ktorého sadzby sa každý rok menia. Inak sa v priebehu trvania lízingu splátka nemení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:21