StoryEditor

Kreditné karty sa na Slovensku stále rozbiehajú

22.04.2003, 00:00
Počet platobných kariet na Slovensku už dávno prekročil dvojmiliónovú hranicu. Väčšina z týchto kariet sú klasické debetné karty. Viac v téme prílohy Osobné financie.
  • Kreditné karty? Drahý, ale praktický úver
  • Ísť do mínusu môžete aj na osobnom účte
  • Splátkové firmy ponúkajú tiež úverové karty
    Počet platobných kariet na Slovensku už dávno prekročil dvojmiliónovú hranicu. Väčšina z týchto kariet sú klasické debetné karty. Trh s kreditnými či charge kartami stál na Slovensku dlhý čas v úzadí.
    Debetné karty, ktoré vám umožňujú narábať len s peniazmi na vašom účte, uľahčujú svojim majiteľom jednoduchšie narábať so svojím kontom. Dá sa s nimi platiť v obchodoch a vyberať hotovosť v bankomatoch. Bankám zároveň znižujú vyťaženie v pobočkách, preto rozmach týchto kariet bol aj v ich záujme.
    Na druhej strane kreditné karty umožňujú svojim majiteľom platiť za tovary a služby bez toho, aby mali peniaze k dispozícii. Banky však nemali chuť pustiť sa do väčšieho požičiavania peňazí prostredníctvom kreditných kariet. Zabezpečila si ich (charge karty od amerických kartových asociácií Diners Club a American Express) teda len časť bonitných klientov. Pre bežných ľudí, ktorí potrebovali úvery v nižších sumách, bola držba týchto kariet priam nedosiahnuteľná. V ponuke ich však mala väčšia z bánk.
    Dobrou alternatívou sa tak pre bežných ľudí stali nákupné úverové karty splátkových spoločností a celkový splátkový predaj, ktorý podporilo najmä rozširovanie obchodných reťazcov. Na túto situáciu takmer pred troma rokmi, v tom čase začali rásť kreditky v susednom Česku ako huby po daždi, zareagovala Tatra banka, ktorá na trhu predstavila prvú pravú kreditnú kartu. Konkurencia však ešte dlho s týmto krokom váhala. Ďalšími bankami na trhu úverových kariet boli Všeobecná úverová banka a Istrobanka. Pridala sa aj ČSOB.
    Najväčší podiel na trhu kariet stále majú tri najväčšie banky -- Všeobecná úverová banka, Tatra banka a Slovenská sporiteľňa. Podľa údajov Združenia pre bankové karty SR zrealizovali držitelia kariet v minulom roku celkovo 74,9 mil. transakcií v celkovom objeme 139,8 mld. Sk. Prostredníctvom platobných terminálov klienti uskutočnili obchody vo výške 17,6 mld. Sk, čo bolo medziročne viac ako 50 percent. Využívanie bankomatov sa v uplynulom roku tiež zintenzívnilo. Počet transakcií totiž stúpol medziročne o 13 % a dosiahol 58,9 mil. Sk. Objem týchto transakcií však stúpol až o 27,4 % a dosiahol 122,2 mld. Sk.
    V najbližších rokoch chystajú banky prechod od magnetického prúžku na čip, ktorý je oveľa bezpečnejší a praktickejší ako elektronický prúžok. Prvú kartu s čipom ponúkala Slovenská sporiteľňa s logom Maestro. Prednedávnom novú čipovú kartu na Slovensku predstavila aj Visa.

  • menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    16. apríl 2024 22:58