StoryEditor

Uzavretím životnej poistky môžete ušetriť na dani

14.11.2005, 23:00
Ak sa klient rozhodne pre dobrovoľné dôchodkové sporenie v treťom pilieri ešte do konca roka, bude si môcť znížiť daňový základ dane z príjmov aj za zdaňovacie obdobie 2005 v maximálnej výške, teda 12-tisíc korún. Nárok na každoročnú daňovú úľavu si sporiteľ zachová, ak dodrží zákonné podmienky. To znamená, že bude dobrovoľne sporiť minimálne 10 rokov a nasporené peniaze použije až po 55. roku života. V prípade životného poistenia sa ako odpočítateľná položka z daňového základu berie, pri zachovaní maximálnej 12-tisícovej hranice, preukázateľne zaplatené poistné vrátane platieb na pripoistenia. Výhodou je, že ukrátení nie sú ani klienti, ktorí majú uzatvorené staršie zmluvy, podpísané pred zavedením možnosti daňovej úľavy. Aby ich nemuseli zrušiť, poisťovne im umožňujú poistné podmienky upraviť tak, aby spĺňali podmienky zákona o dani z príjmov.
"Rozbehnuté reformy daňového a penzijného systému pomohli k výraznejšiemu oživeniu trhu so životným poistením. Záujem o životné poistky po rozšírení daňového zvýhodnenia vzrástol," hodnotí Martin Mravec, generálny riaditeľ spoločnosti GfK Slovakia, zaoberajúcej sa marketingovým prieskumom a poradenstvom. Z poisťovní pôsobiacich na slovenskom trhu pritom podľa neho ľudia najviac dôverujú Allianz-Slovenskej poisťovni. Z októbrového reprezentatívneho prieskumu na vzorke 650 respondentov vo veku od 18 do 55 rokov takmer polovica obyvateľov Slovenska spontánne označila spomínanú spoločnosť ako svoju prvú voľbu, ak by v súčasnosti uvažovali o uzatvorení životného poistenia.

Predstavte si, že by ste chceli uzatvoriť životné poistenie. Pre ktorú poisťovnu by ste sa v súčasnosti rozhodli? (spontánne)
Spoločnosť

Podiel

neviem 3,00%
iné

3,10%

Uniqa

0,80%

Česká poisťovňa – Slovensko

1,80%

Kontinuita

1,90%

Union

1,90%

Wüstenrot

2,00%

Aegon

3,70%

ING Životná poisťovňa

4,40%

ČSOB Poisťovňa

4,90%

Generali

5,30%

Amslico

9,40%

Kooperativa

11,80%

Allianz– Slovenská poisťovňa

46,20%

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:08